Турската икономика расте и трупа рискове © Reuters Увеличаване Преглед

...
Турската икономика расте и трупа рискове © Reuters Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Колко бързо е опасно бързо

Турската стопанска система пораства и натрупа опасности

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
- В случая с Турция високият напредък е колкото неочакван, толкоз и стеснителен.

- С наближаването на изборите следващата година Ердоган инжектира още тласъци и евентуално ще ускори натиска върху централната банка да държи лихвите ниски. Още по тематиката
Ердоган без окови

Едноличното ръководство няма да донесе стабилността и просперитета, които той дава обещание. Точно противоположното, близкото бъдеще на Турция наподобява много тъмно
21 апр 2017
Най-добри (не)приятели

Предизборната нервност докара до дипломатическо късо съединяване сред Турция и Европа. Разривът не е неминуем, само че е мъчно изправим
17 мар 2017
Султанатът на Ердоган

С препоръчаните конституционни промени, концентриращи власт в ръцете на един човек, Турция все по-малко ще наподобява на народна власт от европейски вид и от ден на ден на близкоизточна тирания.
28 яну 2017
Две сдобрявания и доста бомби

Турският президент Ердоган се пробва да излезе от интернационалната изолираност. Атентатът в Истанбул е увещание какъв брой мъчно ще бъде това
1 юли 2016
Когато Ердоган удари

Отстраняването на премиера Давутоглу значи усилване на авторитаризма в Турция и евентуален разпад на договорката с Европейски Съюз за бежанците
13 май 2016

Икономически напредък от 11.3% нормално е мотив за горделивост. В случая с Турция обаче той е колкото неочакван, толкоз и стеснителен.

Част от обяснението за двуцифрения скок през третото тримесечие на предходната година, който изстреля Турция на върха по растеж измежду най-големите стопански системи в света, е ниската база - през същия интервал през 2016 година имаше стесняване от 0.8% след проваления опит за прелом и замръзването на потреблението и вложенията. Другата причина са масираните държавни тласъци.

Анкара заля стопанската система с евтини заеми, които да оказват помощ на фирмите да преживеят резултатите от острия спад на туризма, рестриктивните мерки на продължаващото изключително състояние и репресиите, провокирали сковаващ боязън и коствали досега свободата на над 60 000 души. Чрез държавния Фонд за гарантиране на заемите от края на 2016 година до момента са отпуснати заеми за близо 60 милиарда $ на компании при дребна бистрота защо се харчат парите и какъв е шансът да бъдат върнати. Кредитният взрив за бизнеса е смесен с данъчни отстъпки за семействата, които оказват помощ за растежа на потреблението.

Обратната страна на всичко това са терзанията, че растежът, надут от толкоз мощни стероиди, е нестабилен и има риск от прегряване. Но със задаващи се президенскти и парламентарни избори през 2019 година (с които новата президентска република в Турция ще стане факт) няма особена вяра, че даже и да могат, Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (АКР) ще изискат да натиснат леко спирачката на стопанската система, с цел да избегнат злополука.

Растеж и единствено напредък...

Всъщност върху впечатляващите цифри за растежа е надвиснала и известна сянка на подозрение. " Има съществени въпросителни за измерването на растежа на турския Брутният вътрешен продукт. Турският статистически институт промени преди няколко години метода, по който калкулира Брутният вътрешен продукт, и мнозина икономисти имат подозрения за точността. Измерването се промени толкоз доста, че е невероятно да се употребяват поредици от данни и да се съотнасят към предходни такива. Същото важи за измерването на инфлацията ", споделя пред " Капитал " Фират Демир, професор по стопанска система от Университета в Оклахома.

Дори и без въпросителните към данните вероятностите не наподобяват толкоз розови. Въпреки мненията на фигури като старшия стопански консултант на президента Ердоган, че предизвестията на институции като Международния валутен фонд и Moody`s за заплахите от задаваща се рецесия са скрит план на " външни сили ", които се пробват да спрат възхода на " новата Турция ", обстоятелствата приказват друго.

" Освен че скоростта на растежа сама по себе си е притеснителна, анализът му допуска, че той е все по-небалансиран ", показва Уилям Джаксън, старши икономист по разрастващи се пазари от лондонската консултантска компания Capital Economics. И Фират Демир обръща внимание на детайлите зад числата. " Турският напредък е мощно подвластен от растежа на строителния бранш и делът на добавената стойност на промишлеността понижава от доста време. Това не е стабилно в дълготраен проект. С изключение на огромните спонсорирани от държавното управление планове, имотният пазар също се забавя, защото хората отсрочват капиталовите си решения поради високия риск и несигурността ", споделя професорът по стопанска система от Университета в Оклахома.

Алармени сигнали са и упоритата двуцифрена инфлация, както и обезценката на турската лира, изгубила 17% от цената си по отношение на $ през предходната година и над 40% от 2015 година насам. " Очаквам инфлацията да върви нагоре, до момента в който държавното управление влиза в режим на предизборни разноски ", предвижда проф. Демир. По-лошата вест за турските компании, обременени с дълг в задгранична валута, възлизащ на общо 214 трлн. $, е продължаващото поевтиняване на лирата. В опит да овладее систематичния риск, който този корпоративен дълг съставлява за стопанската система, държавното управление взе решение от началото на май да ограничи опцията дребните компании да теглят заеми в непозната валута и да принуди по-големите компании да хеджират експозициите си.

Не единствено корпоративните, само че и държавните финанси светят на алено. " Големият недостиг по настоящата сметка на платежния баланс от години е ахилесовата пета на турската стопанска система и напредък и е мощно подвластен от поддържането на този недостиг, който се финансира от чувствителни към лихвите финансови потоци ", показва проф. Демир. Пристрастеността на Турция към спекулативни капитали я прави уязвима към задаващия се цикъл на повдигане на лихвите в Съединени американски щати и Европа. Още повече когато предстоящото световно парично стягане идва на фона на спадащи вложения в страната (виж графиката). Те демонстрират, че годините на политически турбуленции, терористични офанзиви и пререканията на Ердоган със съдружниците имат цена. " Преките задгранични вложения се забавят и има признаци, че вложителите, изключително тези от Европейски Съюз и Съединени американски щати, стартират да излизат от турския пазар. С намаляването на вложенията, без горещите финансови потоци Турция мъчно ще финансира недостига си и може да се изправи пред сериозна рецесия на платежния баланс и валутна рецесия ", счита проф. Фират Демир.

...но докога по този начин

Притисната от властническия и захласнат от концепцията за напредък непременно Ердоган, турската централна банка не прави съвсем нищо, с цел да потуши инфлацията и да охлади нездравия кредитен взрив. На съвещанието си през декември тя страхливо подвигна лихвите от 12.25% на 12.75% и пазарите, които чакаха по-голямо нарастване, я наказаха за нерешителността й с внезапно поевтиняване на лирата. Миналия месец банката остави лихвите непокътнати и упованието е, че с наближаването на изборите Ердоган единствено ще ускорява натиска върху хипотетично самостоятелната институция да ги държи ниски.

Задаващият се избор е главната причина също по този начин в края на март ръководещите да одобряват спомагателна доза тласъци за така и така нежежената до бяло стопанска система под формата на нови данъчни отстъпки за бизнеса и семействата и облекчения за наемане на служащи. Както обобщава по този мотив в собствен текст за портала Ahval News икономистът Гюлдем Атъбай Шанлъ, " Турция показва префектния учебникарски образец за прегряване, породено не от някой различен, а от държавното управление. (...) И шансът за разумен отговор на огъня, пламнал в стопанската система, е нулев. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР