Турскaтa икономика е нараснала с 3,8 процента на годишна основа

...
Турскaтa икономика е нараснала с 3,8 процента на годишна основа
Коментари Харесай

Турскaтa икономика е нараснала с 3,8% през второто тримесечие

Турскaтa стопанска система е повишена с 3,8 % на годишна основа през второто тримесечие на 2023 година, демонстрират данни на Турския статистически институт (ТюркСтат), представени от частната телевизия НТВ, осведоми Българска телеграфна агенция.

Турската стопанска система регистрира напредък от  3,5 % по отношение на предходното тримесечие с отчитане на сезонните фактори, осведоми ТюркСтат. 

През първото тримесечие растежът на турската стопанска система бе ревизиран от 4 % на годишна основа на 3,9 %, припомня НТВ.

Сред секторите, отбелязали най-бърз напредък през второто тримесечие на годината, са секторът на услугите - 6,4 на 100, строителството - 6,2 на 100, държавното ръководство, образованието, опазването на здравето и обществените действия - 5,1 на 100, финансовите и застрахователните действия - 4,9 на 100. В същото време индустрията се е свила с 2,6 %, а професионалните, административните и спомагателните действия - с 1,2 %.

Разходите за ползване на семействата са се нараснали с 15,6 % през обсъждания интервал в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година, демонстрират още данните на ТюркСтат.

Вносът на артикули и услуги е повишен с 20,3 на 100 през второто тримесечие в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година, а износът е намалял с 9 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР