Турската дирекция по религиозните въпроси Дианет трупа милиони от разнообразен

...
Турската дирекция по религиозните въпроси Дианет трупа милиони от разнообразен
Коментари Харесай

Милионите на турската Дианет - откъде идват тези пари?


Турската дирекция по религиозните въпроси Дианет натрупа милиони от разнороден бизнес. Мнозина критици я оприличават на великански холдинг, който прекалено много се е отдалечил от същинските цели на исляма.

" Бомонти " е първата професионална пивоварна, основана по времето на Османската империя - среща се в центъра на Истанбул, в квартал Шишли. Историческата постройка неотдавна бе предадена в ръцете на районното мюфтийство. Пивоварната следва да бъде разрушена, а на нейно място ще се повдигнат джамия и общежитие. Само че общината и някои обединявания на жители твърдо се опълчват на плана.

Пивоварната " Бомонти " има историческо значение. Новият градеж не е добър за нас, тъй като ще съсипе чара на нашия квартал и ще даде нов подтик на строителния взрив ", споделя районният кмет на Шишли Муамер Кешкин. Председателят на Турската инженерна и архитектурна камара Акъф Бурак Атлар също е измежду видните съперници на строителния план: " Сградата на " Бомонти " е занемарена от години. Трябва да се разисква не разрушаването, а възобновяване ѝ ", споделя той.

" Дианет холдинг "?

Оспорваният план е единствено един от образците за засилващата се бизнес интензивност на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет, за която работят над 107 000 души. Тя осъществя стотици сходни планове както в чужбина, по този начин и в страната. Критици предизвестяват, че тя скоро няма да се разграничава от голям холдинг - " Дианет холдинг " е саркастичното ѝ название.
Редакцията предлага
Според данните на нейния личен уебсайт, бюджетът ѝ възлиза на 825 милиона евро - сума, която надалеч надвишава бюджета на множеството министерства. Според Турския статистически институт, бюджетът ѝ е даже двойно по-висок: през 2019 той е възлизал на към 1,7 милиарда евро. Към това се прибавя, че дирекцията има и голям брой недвижими парцели - евентуално над 2000.

И писателят Йомер Саглам, който е проучвал активността на Дианет, е стигнал до извода, че дирекцията разполага със доста по-големи суми от публично оповестените. Само от визити на поклонници, от ритуалните жертвоприношения и някои скрити вложения тя има сериозен оборот. " Това вероятно ѝ носи доста повече пари, в сравнение с се афишират публично. За страдание в границите на моите изследвания открих, че приходите и разноските не се документират съответно. Дианет е значително неконтролируема. " Само от хилядите жертвени кланета, които се правят от Дианет в целия свят, се събират доходи в размер на 52,4 милиона евро, споделя Саглам.

Структурата на Дианет е огромна и непрозрачна: дирекцията прави разнообразна просветителна, културна и благотворителна активност в 145 страни по света. Особено нейната фондация (Türkiye Diyanet Vakfi) върти деен бизнес. Създадена през 1975 година като дребна благотворителна организация, през днешния ден тя има 1000 филиала в цяла Турция. Фондацията е изключително печеливша, защото през 1977 бе напълно освободена от налози. Освен това нейната дъщерна компания Komas A.S. се изявява сполучливо в строителния отрасъл: построила е стотици общежития, учебни заведения, джамии, лечебни заведения и хотели от 1983 година насам.

" Като страна в страната "

Ислямско ли е това, че Дианет печели милиони от бизнес?

„ Дианет през днешния ден е като великански холдинг или даже като страна в страната - същинска икономическа мощ ", споделя теологът Джемил Кълъч. Той упорства религиозната дирекция да се върне към изначалното си предопределение. Дианет бе основана да популяризира ислямската вяра и нейните показа за правдивост и добродетел, а в този момент се е трансформирала във високопоставена клика, която се дистанцира от популацията. " Институцията бе учредена, с цел да бъде в помощ на бедните, а не с цел да си цялостни джобовете. Това опонира на логиката на исляма ", споделя Кълъч.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР