Турската армия обяви, че е извършила удари по сирийско-иракската граница,

...
Турската армия обяви, че е извършила удари по сирийско-иракската граница,
Коментари Харесай

Турция започна удари по границата на Сирия с Ирак, за да отцепи кюрдите

Турската войска разгласи, че е направила удари по сирийско-иракската граница, с цел да попречи на кюрдски бойци на да получат подкрепление при началото на идната интервенция на Анкара.

Това заяви " Ройтерс ", като цитира представители на въоръжените сили с думите: " Така прекосяването в Сирия и веригите за поддръжка са прекратени. "

Новината следва решението на Съединените щати да стартират да изтеглят войски от граничен регион в Сирия, с цел да основат опция за лимитирана турска интервенция в северната част на страната - трета за три години.

Решението за тихата поддръжка (каквато Вашингтон отхвърля, на удостоверява, че няма да се меси в операцията) ядоса сирийските кюрдски бойци, които бяха съдружници на Съединени американски щати в обединението против " Ислямска страна ", само че които Турция счита за сирийско отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Готовност за договаряния

Отчасти против тях е ориентирана интервенцията на Турция, която обаче желае да си обезпечи и терен за така наречен безвредна зона, където да върне до 2 млн. сирийци, потърсили леговище в северната съседка поради продължаващата 8 и половина години война.

В отговор кюрдските бойци дадоха сигнал, че може да стартират договаряния с Дамаск и Русия, с цел да запълнят вакуума, оставен след изтеглянето на Съединени американски щати от границата. Разговори с режима на президента Башар ал Асад (срещу който е Турция, само че чиито съдружници са Русия и Иран) имаше и при предходната военна интервенция предходната пролет, както и доскоро повече от година, когато в Дамаск дойде публична делегация. Диалогът обаче не даде резултат.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп настоя, че Съединени американски щати не са изоставили кюрдите и похвали Турция като съдружник в НАТО - часове откакто заплаши, че ще " унищожи и заличи " стопанската система ѝ, в случай че бъдат прекрачени граници.

Критики

Турското министерство на защитата съобщи още веднъж, че армията " в никакъв случай няма да толерира установяването на терористичен кулоар на границите " и че подготовката за интервенцията е подготвена. Очевидци обаче описват за " Ройтерс ", че към момента няма значи на интензивност край турския граничен град Акчакале, против град Тел Абяд. Единствената смяна там е скупчване на военна техника с оръдия, ориентирани към Сирия.

Тел Абяд и Рас ал Айн са два от постовете, изоставени от американските бойци от през вчерашния ден насам. Решението за евакуиране от част от границата провокира яд както измежду демократите, по този начин и измежду републиканци в Камарата на представителите и Сената - в това число измежду считани за съдружници на Тръмп като Мич Макконъл и Линдзи Греъм.

Междувременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разгласи, че в диалог с турския си колета Мевлют Чавушоглу е осъдил идната интервенция. По думите му, представени от ирански организации, би трябвало да бъдат уважавани териториалната целокупност и националният суверенитет на Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР