Турска фирма прекъсна електрозахранването за столицата на Гвинея-Бисау заради неплатена

...
Турска фирма прекъсна електрозахранването за столицата на Гвинея-Бисау заради неплатена
Коментари Харесай

Столицата на Гвинея-Бисау без власт за неплатена сметка към турската Karpowership

Турска компания прекъсна електрозахранването за столицата на Гвинея-Бисау поради неплатена сметка от най-малко $15 милиона ( £12 милиона), потопявайки града в мрак.

Това съществено наруши ежедневния живот, като даже радиостанциите бяха изключени.

Министърът на стопанската система Сюлейман Сейди призна за просрочените отговорности, като сподели, че по-голямата част от сметката ще бъде платена за 15 дни.

Karpowership е един от най-големите оператори на плаващи електроцентрали в света, като няколко африкански страни разчитат на него за електрическа енергия.

Но той зае твърда позиция над неплащане. Миналия месец тя спря електрозахранването на столицата на Сиера Леоне, Фрийтаун, поради неплатена сметка от 40 милиона $.

Турската компания също по този начин подписа договорка за доставка на електрическа енергия до Южна Африка, заявявайки, че ще покрие повече от 5% от общите потребности на страната от електрическа енергия.

Южна Африка беше наранена от вълна от спирания на електрозахранването, като хората останаха без електричество до 10 часа дневно.

Захранването беше прекратено в Бисау, град с население от над 400 000 души, в ранните часове на вторник и не е възобновен, сподели локален гражданин на BBC.

Някои държавни лечебни заведения към този момент употребяват генератори за осъществяване на интервенции, сподели локалният публицист Асана Самбу пред BBC.

Държавното Rádio Nacional е измежду медиите, които са спрели да излъчват, до момента в който частната радиостанция, в която той работи, работи единствено отчасти, добави той.

Karpowership споделя, че доставя 100% от електрическата енергия на Гвинея-Бисау от подписването на петгодишно съглашение с държавната компания за електроснабдяване и вода през 2019 година

" За страдание, след нескончаем интервал на неплащане, нашата [плаваща електроцентрала] към този момент не може да продължи да работи ", представител на Karpowership беше представен от Това заяви организация Ройтерс.

" Ние работим непрекъснато с публични лица, с цел да разгадаем този проблем и се стремим да върнем генерирането онлайн допустимо най-скоро ", добави представителят. p>

След изключването господин Seidi сподели, че компанията се е „ съгласила да предоговори с държавното управление “, с цел да подсигурява, че доставките на електрическа енергия ще бъдат обновени.

Karpowership също по този начин доставя електричество на шест други африкански страни - Гана, Гамбия, Кот д'Ивоар, Мозамбик, Сенегал и Сиера Леоне.

Компанията се гордее като " притежател, оператор и строител на единствения в света Powership (плаваща електроцентрала) ".

Участието му в електроенергийния бранш е най-новият образец за възходящото въздействие на Тъки в Африка.

Въпреки че достъпът до електрическа енергия се е нараснал в Субсахарска Африка през последните години, към момента остава невисок, като повече от 50% от популацията на района няма връзка с мрежата, съгласно Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (Unctad).

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР