Туроператорските фирми настояват преди летния сезон да се легализира и

...
Туроператорските фирми настояват преди летния сезон да се легализира и
Коментари Харесай

Туроператори искат легализиране на превозите в бранша с 8+ места

Туроператорските компании упорстват преди летния сезон да се легализира и туристически транспорт с транспортни средства с 8 + места. Липсата на наредба ги принуждава да работят отвън разпоредбите, оповестява БНР. 

Туристическите компании за следващ път повдигат тематиката, която не откри позволение и по време на последното постоянно държавно управление. Според Закона за автомобилните транспорти публичният транспорт на пасажери предстои на регулации и лицензиране, само че това важи единствено за транспортни средства над 3,5 тона и над 9 места.

Всички микробуси и ванове с по-малък брой места, които туристическите компании употребяват за обиколни турове на самостоятелни туристи или за трансфер от хотелите до летищата, не се лицензират. Даниела Стоева от Българската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници уточни: " Извършването на транспорт за туристически цели с този вид транспортни средства от една страна законът не разрешава да бъдат регламентирано и лицензирано, въпреки това - не може да бъде осъществяван подобен търговски транспорт. Това е абсолютният параграф 22 в законодателството ".  

Това принуждава компаниите да работят отвън законодателството или за самостоятелни туристи да наемат 15-местно транспортно средство: " Не единствено за група от 5-6 индивида, и за двама индивида би трябвало да се наеме такова. Това нещо е нерентабилно от една страна, въпреки това - покачва доста съществено и въглеродния отпечатък за всеки един екскурзиант, което в действителност ние се стремим да го ограничаваме и понижаваме ".

Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерация " Сдружение на автобусните превозвачи ", е на друга позиция: " Това е нерегламентиран транспорт и нашето персонално мнение е, че няма по какъв начин страната, която не може да се оправи с контрола върху тези транспорти, да се пробва да ги узаконява ".

Туристическите компании имат съответни оферти по какъв начин да се позволи проблема с нерегламентирания транспорт и нужния за тяхната работа транспорт с микробуси. Те акцентират, че законодателството би трябвало да следва потребностите на пазара, а не противоположното.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР