Туроператорите са уплашени, че с покачването на случаите в Гърция

...
Туроператорите са уплашени, че с покачването на случаите в Гърция
Коментари Харесай

Изходящият туризъм приключва с влизането на Турция и Гърция в червената зона

Туроператорите са уплашени, че с покачването на случаите в Гърция и Турция и попадането им в алената зона, ще завърши изходящият туризъм. Българите няма да могат да пътуват до двете дестинации, които се явяват главен бизнес за фирмите. В момента в алената зона са още няколко огромни туристически дестинации като Испания, Португалия и Тунис. При идването от тях се изисква наложителен PCR тест за имунизираните със документ, а останалите се подлагат на наложителна карантина от 10 дни и два PCR теста.

Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обедиение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) са изпратили писмо до министъра на туризма доцент Стела Балтова и до министъра на опазването на здравето доцент Стойчо Кацаров, оповестиха за TravelNews от организацията. В него упорстват имунизираните българи със документ, които идват от страни в алена зона, да влизат у нас без PCR тест. Преболедувалите и неимунизираните да бъдат освобождавани от карантина откакто си създадат PCR при идването.

„ С влизането на Гърция и Турция в алената зона завършва изходящият туризъм и бизнесът още веднъж ще страда “, съобщи за TravelNews Павлина Илиева, ръководител на ОБТ. Тя добави, че не е въпросът единствено в нови конпенсации за туроператорите, а просто желаят да работят обикновено и в предвидима среда. Освен това страната да стартира да поема PCR или антигенните проби, както се случва в доста европейски страни. Според Илиева условието за правене на PCR от имунизираните българи при завръщането им в България има противоположен резултат върху акцията за имунизация. Това отхвърля хората от слагането на ваксини и по този начин те не виждат смисъл от тях, акцентира тя.

Туроператорите са възмутени още от говоренето от страна на страната и плашенето с новата четвърта вълна. „ Подобни прогнози убиват бизнеса и плашат хората от пътувания “, разяснява Павлина Илиева. В момента записванията вървят от през днешния ден за на следващия ден. Докато за месец септември, когато се чака новата вълна, съвсем няма резервации.

От през днешния ден българските жители, идващи от страни от "червената зона " на коронавирусната пандемия, към този момент ще могат да влизат в България без карантина въз основа освен на документ за имунизация, само че и на документ, че са преболедували COVID-19, само че би трябвало да си вършат PCR проби. Това е регламентирано с смяна в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за режима на влизане в страната ни съгласно разпространяването на COVID-19 в страната, от която идват пътуващите. Промяната влиза в действие от през днешния ден.

В случай, че влизащите на българска територия разполагат с документ за преболедуване, те ще би трябвало да показват и негативен резултат от PCR-тест, изработен до 72 часа преди отпътуването. Ако идващите от чужбина български жители не показват нито един от изискваните документи, те ще бъдат допускани в страната, само че подлежат на 10-дневна карантина. По време на карантинния период те могат да обитават в дома си или на друго място за настаняване, което би трябвало да посочат като адрес.

Чужденците, които не показват документ за имунизация или преболедуване от COVID-19, ще могат да влизат у нас с негативен резултат от PCR-тест, само че също ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Припомняме, изключителната епидемиологична конюнктура у нас беше удължена до 31 август./travelnews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР