Туроператори искат 69 млн. лв. от държавата, с които да

...
Туроператори искат 69 млн. лв. от държавата, с които да
Коментари Харесай

Туроператори поискаха с протест 69 млн. лв. от държавата и 5% ДДС

Туроператори желаят 69 млн. лева от страната, с които да се разплатят на туристите, чиито ваканции пропаднаха в последната година поради пандемията. Браншът получи противозаконна едногодишна пролонгация за разплащанията, която изтича за най-ранните контракти от 13 март, а свежи пари липсват поради лимитираната им активност. Затова нужните 69 млн. лева бяха поискани във вторник с митинг пред Министерски съвет с надпис " Да оцелеем напук ". Браншът упорства и за събаряне на Данък добавена стойност за бранша на 5% най-малко за две години напред. След негодуванието на сектора Министерство на туризма отговори с погашение на първи 5.6 млн. лева

От 13 март би трябвало да се връщат пари на туристите

Според евродирективата за пакетните пътувания туристите имат право на парично обезщетение, което се дължи в 14-дневен период от анулацията на пътуването. Въпреки това ръководещите гласоподаваха противоречаща на нормата корекция в българския закон, с която на туристите с провалени почивки се предлагаха две варианти – ваучер за бъдеща отмора на същата сума или възобновяване на парите до 12 месеца. Заради нарушаването на правото на Европейски Съюз през есента и прикани София неотложно да стартира възобновяване на сумите на хората. Това обаче не се случи поради липса на средства у туроператорите.

" Излязохме на митинг, тъй като към този момент няма време за избавяне на обстановката, в която се намират българските туроператори и турагенти. От 13 март стартират първите падежи по договорите за пътуванията, които не са били осъществени поради COVID-ситуацията и туроператорите би трябвало да стартират да възвръщат пари на клиентите ", изясни Димитър Балтов, зам.-председател на управителния съвет на Обединение " Бъдеще за туризма ".

Той акцентира, че авансово платените от клиентите средства не се намират в туроператорите, защото те са били предплатени към снабдители в чужбина и други разноски. " Това е обстановка, за която ние приказваме към този момент една година, само че ограниченията доста се бавят ", сподели Димитър Балтов, който е зам.-председател на Управителният съвет на Обединение " Бъдеще за туризма ". Заради митинга във вторник страната незабавно преведе на сектора 5.6 млн. лева от нужните за задачата 51 млн. лева Парите получиха 86 туроператора, стана ясно от известие на Министерство на туризма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР