Туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса се оплакват от

...
Туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса се оплакват от
Коментари Харесай

Бизнесът се оплаква от търговското аташе в Сърбия

Туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса се оплакват от бездействието на комерсиалното аташе на България в Белград, Сърбия. Това оповестиха пред ABCNews представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Става въпрос за Александър Ангелов, втори секретар в посолството ни и началник на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), който е на директно подпичение на Министерството на стопанската система и промишлеността.

„ Пишем мейли до комерсиалното аташе за съдествие по планове в Сърбия, както и за намиране на търговски сътрудници, само че той не дава отговор “, обясниха членове на КРИБ. При позвънявания споделя да му се напише мейл или да се прати подобен до Министерството на стопанската система. След това връзката стопира от всички страни и няма никакво подпомагане на бизнеса, споделиха представители на огромни компании.

Същите случаи е имало и при туристическия бизнес. Туроператори и хотелиери са желали от Александър Ангелов подпомагане преди туристическото ревю през март в Белград. Той изобщо не им върнал отговори и не си вдигал телефона, обясниха разярени представители на туристическия бизнес.
„ Съгласно открития ред, апелирам изпратете недоволствата и жалбите към Министерството на стопанската система и промишлеността “, разяснява пред ABCnews Александър Ангелов. От Министерството на стопанската система резервираха безмълвие по въпроса.
Компании от КРИБ ще желаят отзоваването на Александър Ангелов от Сърбия. От Асоциацията на индустриалния капитал в България също не са удовлетворени от неговата работа. Представители на организацията споделиха, че няма никакви привлечени вложения от Сърбия у нас. По Закона за поощряване на вложенията няма сертифицирани планове със сръбско присъединяване у нас. Освен това външнотърговското салдо е негативно и западната съседка внася повече продукция, в сравнение с България изнася към нея. В допълнение през последните години се следи спад в комерсиалните връзки сред двете страни.

Анализът демонстрира, че в износната листа на българските артикули доминират основно първични материали, материали и артикули с ниска степен на обработка. Челните места заемат електрическата сила, рафинирана мед и медни сплави в занемарен тип, петролни артикули, произведения и артикули на химическата и фармацевтичната и стъкларската индустрии.

При вноса челните позиции се заемат главно от първични материали, метали и петролни артикули.

Пазарите на двете страни са доста близки, допълващи се и оферират реализация на артикули и услуги както в границите на Европейски Съюз, по този начин и на трети пазари. Представители на Българската организация за вложения и Сръбската организация за развиване споделиха мнението, че даже и съперници в дребни планове, двете страни могат да си сътрудничат в по-мащабни, да вземем за пример за доставки и инфраструктура.

По отношение на присъединяване в приватизацията и осъществените вложения в Сърбия, по броя на компаниите си България заема водещи позиции. В прилежащата страна развиват активност повече от петдесет компании с български или със разбъркан капитал и работят повече от 20 представителства.

Екип на ABCnews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР