Туризмът в момента на практика не работи и не е

...
Туризмът в момента на практика не работи и не е
Коментари Харесай

Туризмът ни „гледа“ към лятото, единствените неотменени резервации са за юли и август

„ Туризмът сега на процедура не работи и не е ясно какъв брой дълго ще продължи рецесията в бранша поради ковид. Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации към този момент са за юли и август. Нови записвания няма. Заетите в бранша са изправени пред огромно тестване – в писмо 74 туроператорски компании показват, че се застрашени от банкрут “. Това съобщи в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

По данни на министерството сега в цялата страна в записаните места за настаняване нощуват 1025 индивида, което е под 1% от нормалния брой на туристи по това време. Преди рецесията упованията за летния сезон са били за растеж до 10% по отношение на 2019 година Въпреки прекъснатия зимен сезон, за интервала декември – януари е регистриран растеж от 11,9% по отношение на същия интервал на предходната година.

„ В Закона за изключителното състояние се споделя, че всички периоди, свързани с разнообразни отговорности, стопират да текат и стартират да работят един месец след прекратяването на изключителното състояние. Това значи, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си “, обясни Ангелкова.

Заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше основана скица за ваучери със период 24 месеца. Според директивата на Европейска комисия обаче никой туроператор не може да задължи клиента да одобри този ваучер, в случай че той не желае. Три са вариантите за туристите, чиито резервации не са се осъществили – опция за ваучер, пренасочване на пътуването или възобновяване на сумата.

По думите на министъра на туризма напъните тази година ще са ориентирани към вътрешния пазар.

„ Към момента ни е мъчно да предвиждаме дали ще има въобще летен сезон. Обсъждаме с сътрудниците разнообразни разновидности – спешна рекламна, тактика и краткосрочни ограничения, ориентирани към опазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар преди всичко и към съседите “, разяснява министър Ангелкова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР