Туризмът не е само ски, във Велинград и в Хисаря

...
Туризмът не е само ски, във Велинград и в Хисаря
Коментари Харесай

Курортите ни преливат от туристи, министър заговори за чудеса

Туризмът не е единствено ски, във Велинград и в Хисаря чупят върхове, разгласи Илин Димитров

Чудо в Пампорово! Въпреки топлото време на откриването на сезона имаше седем оборудвани писти. Същата е обстановката и в Банско. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ служебният министър на туризма Илин Димитров.

„ През празничните дни планинските ни курорти са цялостни. Има анулации, само че са доста дребен % - 5%. „ Виновните “ са хотелиерите и концесионерите, които направиха доста гъвкава стратегия “, добави той.

„ За интервала 1 декември – 7 януари имаме 537 000 регистрации на туристи, които са със 100 000 повече от предходната година, а тя бе рекордна. По празниците безусловно курортите ни преливаха “, съобщи министърът. 

„ Там, където няма сняг или не са удовлетворени туристите, ги пренасочват към други курорти в България, т.е. в тази ситуация в Пампорово. Частично ще бъде открит Боровец. Там също има сняг “, добави той.

„ Във Велинград, в Хисаря чупят върхове. Не всичко е ски, а има хубава храна, отлично вино и положително прекарване “, разгласи Илин Димитров.

„ През 2019 година сме имали 7 740 000 регистрирани туристи. През 2021 са 5 356 000, а предходната година – 6 976 000. Възстановяваме се доста добре и макар войната и компликациите, вървим напред “, добави той.

„ Българският пазар резервира своята резистентност. Имаме даже растеж “, разяснява служебният министър. 

„ Нашата рекламна тактика е да популяризираме на българския пазар. Тази година ще видите по всички национални медии излъчвания, които описват истории за чудесата в България, а освен рекламни клипове “, добави той.

„ Цените нарастват на всички места, само че 9-те % Данък добавена стойност ни вършат конкурентноспособни и изсветляват бранша. Всички страни към нас са със диференцирана ставка на налога и тя е по-ниска от българската “, посочи Димитров. 

Той приказва и за обезщетенията за хотелиерите, настанили украинските бежанци, като посочи, че от началото на програмата са платени малко над 200 млн. лв.. От тях 142 млн. лв. са по Европа.

„ Няма по какъв начин да се разплатим на 100 %, защото мярката е още дейна. Ще се разплатим за ноември и декември в края на януари “, съобщи министърът. 

„ Хотелиерите, когато настаняват украинци, няма по какъв начин да знаят, че са почнали работа или дали не са регистрирани и в различен хотел “, добави той.

„ В момента в България има малко над 10 хиляди украинци, като половината от тях са в хотели. Все повече се усилва броят на работещите бежанци “, заяви Димитров. 

„ 8 милиарда лв. е чистият доход, който идва от туризъм, а всеки лев, който влиза, има така наречен мултипликационен фактор, който се умножава по 2,5 до 4 пъти. Затова настояваме да ни включат в проекта за възобновяване “, добави той.

Нашето туристическо аташе Николай Костов е получил премия за 100-те най-влиятелни персони в туризма в Полша, което значи, че това, което той прави там е доста сполучлива, съобщи министърът. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР