Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в

...
Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в
Коментари Харесай

Министър Ангелкова призна: Туризмът буквално не работи

Туризмът безусловно не работи. Изправени сме пред невиждана рецесия в международен мащаб. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. Здравето на хората в този миг е преди всичко, никой не може да си показа сходна невиждана пандемия като ковид, добави тя.
Призовавам за отговорност и разпоредбите да се съблюдават. Никой не знае какъв брой и докога ще продължи това състояние. Навсякъде е срив, сега туризмът не действа, сподели още тя.

Все още е допустимо, въпреки и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко допустимо с туроператорите да не се анулират резервации за юли и август месец, изясни министърът.

По думите й, по време на изключителното състояние отпада клаузата туроператорите в 14-дневен период да възвръщат сумата поради анулация на пътешестване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП създават предложение за ваучери за туристите, с цел да се предотвратят банкрути на туроператорите.

Подготвяме инструкции да се издават ваучери до 24 месеца на предплатения пакет при безусловно същите условия и качество, същите звезди на хотелите, като потребителят може да избира по кое време да се възползва от тях. В момента почистваме детайлите по това предложение, изясни тя.

Министър Ангелкова заяви, че отвън границите на страната към момента има наши сънародници. Има българи в Буенос Айрес, които през вчерашния ден са отпътували и би трябвало през днешния ден да се приберат у нас. Някои от тези туристи са отпътували безусловно на 6, 7, 8, 9, 10 март, добави Ангелкова.

Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови. Те са самостоятелни, създали са резервации през разнообразни онлайн платформи и е доста мъчно в тези условия на затворени граници да се планува по какъв начин ще се реализира пътуването им, уточни министърката.

Министър Ангелкова изясни, че в старт е създаването на спешна рекламна тактика за туристическия отрасъл.

Ако в оптимистичен сюжет стартираме да възобновяваме бранша от май месец, преди всичко разчитаме на вътрешния туризъм. Обсъждаме благоприятни условия за ваучери за отмора с работодателите и банките, с цел да може българите да изкарат почивката си в страната.

Възможно е неусвоени средства от европейските стратегии да се употребяват за сферата на туризма. В момента се вършат плановете и ще можем да се възползваме, изясни Ангелкова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР