Туристите в Източните Родопи все по-често си позволяват да се

...
Туристите в Източните Родопи все по-често си позволяват да се
Коментари Харесай

Лешоядите в Източните Родопи са под заплаха заради туристи

Туристите в Източните Родопи все по-често си разрешават да се приближават до гнездата на лешоядите , с което нарушават по този начин нужното успокоение на предпазените птици.

В региона е една от най-големите естествени колонии освен в България, само че и на Балканите, описват от.

Внушителният скален масив Кован кая, който е по долината на Арда, е приютил десетки гнезда на белоглави лешояди. Природозащитниците обаче имат фрагменти, на които ясно се вижда по какъв начин директно под гнездата постоянно се събират хора, привлечени от девствения речен плаж.

Въпреки че няма административен ред, който да забрани на хората да посещават крайбрежията на Арда, нежелано човешко наличие обаче има даже там, където това е лимитирано от закона, разясняват още бранителите на природата.

16 двойки белоглави лешояди живеят в скалните ниши в близост, а в Източните Родопи има 108 фамилии. В интервала сред февруари и август птиците снасят яйцата си и обгрижват новоизлюпените. Точно това е и интервалът, в който те се нуждаят от успокоение.

В резерват “Вълчи дол” пък е ситуирана адаптационната волиера, в която 4 египетски лешояда чакат момента да полетят на независимост. Птиците са в интервал на акомодация и към момента привикват с живота в дивата природа и всяко човешко наличие би смутило техния покой.

Туристите в Източните Родопи да се осведомят авансово за местоположението на колониите или да съблюдават напътствията на табелите, приканват от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР