Туристите трябва да са наясно, че този преходен период между

...
Туристите трябва да са наясно, че този преходен период между
Коментари Харесай

ПСС с препоръки: За какво да внимават туристите в снежните вече планини

" Туристите би трябвало да са наясно, че този временен интервал сред есен и зима е доста рисков. Сезонът нито е летен, нито е зимен в цялостен смисъл на понятията. Светлата част на денонощието става къса, температурите паднаха до към нулата във високата част на планината ". Това сподели Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус ".

На доста места в планината към този момент има сняг, също и лед. " Бързо и елементарно се скапва времето. Не би трябвало да подценяваме изискванията в планината и да надценяваме личните си благоприятни условия. Така се стига елементарно до произшествия ", безапелационен е той.

" На първо място, самичък в планината изключително в този сезон е извънредно рисково. Едно падение изкарва екскурзианта от равновесие. Нито има обсег, с цел да се обади по телефон, нито може да се придвижва. За малко време организмът стига до съществени равнища на хипотермия. В планината се отива рано, с цел да имаме време да се върнем по ярко. Екипировката обаче е основна – в случай че тя не е подобаваща, слагаме себе си в риск ", считат от ПСС.

Относно случая с открит екскурзиант към връх Вихрен от ПСС описаха по какъв начин са съумели да го спасят. " Когато получихме сигнал, нямахме визия в коя посока от връх Вихрен да търсим. Един от роднините му съумя да подаде координатите му по телефона. Всеки пребиваващ в планината би трябвало да показа с непосредствен човек координатите си. В планината би трябвало да си носим термояке, водо и ветроустойчив панталон, наложително шапка и ръкавици ", подсети Нешев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР