Туристите от Близкия Изток са неизползван ресурс за българското Черноморие

...
Туристите от Близкия Изток са неизползван ресурс за българското Черноморие
Коментари Харесай

Еволюция на Черноморието: С туристи от Близкия изток и единна браншова организация

Туристите от Близкия Изток са необработен запас за българското Черноморие - това стана ясно по време на (виж запис долу), която се организира на 27 май. Събитието от поредицата " Капитал Градове " събра представители на бизнеса и институции в диалог за бъдещето на крайбрежния туризъм и новостите в неговото развиване.

" Ние сме тук в един прелестен хотел, " Интернационал " [в к.к. " Златни пясъци " ], който би трябвало да бъде запазен 365 дни в годината. Италия е отворена за Близкия изток, там може да вземете виза за осем дни, в Гърция може да ги получите на летището, а ние не сме в Шенген и са нужни три месеца и това е недопустимо. Много е елементарно от моя позиция законодателно това бъде променено ", повдигна тематиката Франк Кванте, основен изпълнителен шеф на " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", компанията, която ръководи летищата в Бургас и Варна.

Илин Димитров, ръководител Комисията по туризъм в Народното събрание и до неотдавна ръководител на Варненската туристическа камара, обаче изясни, че има европейски ограничавания, които пречат процеса с визите да се улесни чак толкоз доста, само че сега се работи по законодателни промени, които да облекач процеса по подаване на визи.
Нови пазари, нови закони
Според Франк Кванте законодателството е един от факторите да не сме конкурентни на други мощно туристически страни като Гърция и Хърватия. " Пазар с капацитет, който не е развъртян, незабавно се трансформира в пропуснати изгоди. Много ненавиждам оправданията, само че има европейски ограничавания, които ни връзват ръцете ", сподели националният представител от " Продължаваме промяната ". Причината в Кипър и Гърция да има различен и по-лесен визов режим е поради островите, при които е по- елементарен контрола с идването на туристи отвън Европейския съюз, стана ясно от диалога.
Фотограф: Капитал Реклама
Димитров обаче посочи, че посредством актуализирано законодателство ще се улесни процеса по издаване на визи тъй че да стане електронно. " Така ще създадем всичко транспарантно и нека се прекъсне тази порочна процедура с компании - медиатори, които оскъпяват продукта ", добави депутатът. Той добави, че визата става два пъти по-скъпа с тези медиатори.

Необходимостта от разговор сред институтиции и заинтригувани страни, с цел да се усъвършенства инфраструктурата и поддържането на средата (зелени площи, улици, чистота), реклама и вложения, е огромна, стана ясно още от диалога. Народният представител изясни, че девет министерства отговатя сега за сектора и по този начин синхронът е сложен.

В момента се работи по промени в Закона за туризма, като една от тях е да вземем за пример да има единна локална браншова туристическа организация, тъй като сега в България има над 200 организации, които се занимават с туризъм, а е нужен " гръбнак ", с цел да се прокарват политики поредно.

Организацията ще работи на правилото на публично-частното партньорство, ще има наложително участие и членски импорт, като по този начин ще е ясно с кого да се комуникира и от страната на бизнеса. " Кога на 100% се убедихме, че би трябвало да има единна браншова организация? Когато породи бежанската рецесия и нямаше с кого да си приказваме ", сподели Димитров. " По закона работят осем работни групи, като концепцията е браншът да си каже проблемите с сегашния, с цел да може да се прекрои новият и да е работещ ", изясни още той.
Реклама
На 6 юни следобяд пък ще се организира онлайн среща на сектора с министъра на туризма Христо Проданов или негов заместител, проведена от Алианс " Българско Черноморие ", чиито ръководител на УС е точно Франк Кванте. На срещата са поканени всички заинтригувани лица.
Отражението на войната в Украйна
" Туризъм и война са две несъвместими понятия ", сподели Маргита Тодорова, член на Съвета на шефовете на " Албена " и шеф " Маркетинг и продажби " на комплекса. От една страна, по ясни аргументи от уравнението за летния сезон са извадени украински и съветски туристи. " За страдание, доста от нашите западни сътрудници изтеглиха началото на своите стратегии и интензивно пристиганията ще стартират първоначално и средата на юни - нещо, което срутва дългогодишните ни старания за удължение на сезона ", добави Тодорова. И въпреки всичко тя изясни, че са се завърнали гостите от скандинавските страни.

Франк Кванте изясни, че през двете летища, които " Фрапорт " ръководи се чакат 3.2 млн. пасажери за тази година. Той добави, че 20 хиляди души от Русия няма да дойдат през летището. " Ефектът, който следим след началото на войната, е, че изоставаме в големи мащаби ", съобщи той, като обаче посочи, че има пазари, които се развиват добре, да вземем за пример Полша. Към края на май равнищата на идващи са малко по- положителни в сравнение с шест седмици по- рано по отношение на резултатите от 2019 година в същите интервали.
Франк Кванте, главн изпълнителен шеф на " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", прикани за оптимизъм и за горделивост от биоразнообразието, историческите и естествените дадености на българския туризъм. Фотограф: Капитал Погледът напред
Маргита Тодорова съобщи, че е сдържан оптимист за идния летен сезон, като за курорта " Албена " счита, че може да реализира до 80% от размерите на 2019 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Икономика 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Икономика 2 Енергетика 3 Политика Реклама
Илин Димитров счита, че сезонът стартира малко по-късно и това е спънка, само че ще е по-добър от предходната година. " Най-важното е не какъв брой туристи са пристигнали или какъв брой са останали, най- значимо е какъв брой средства са останали действително в бизнеса ", заключи той.

На въпрос дали сме закъсняли да се почисти концепцията и продукта по крайбрежието, защото постоянно има конфликт сред шумни нощни заведения и първокласни хотели, сред разнообразни типове аудитория и липса на явен профил на местата за настаняване, и тримата акцентираха позитивите на това, което предлага Черноморието.

" Моля ви не съдете отрицателно тези, които са пристигнали за купона. Младите би трябвало да могат да си вземат въздух, всеки е бил млад и е правил лудории. Въпросът е да се ръководят вярно нещата ", разяснява Франк Кванте. Неговият съвет е да бъдем положителни във връзка с туризма, с цел да се усъвършенстват и изискванията.

" България има задоволително многообразно предложение и аз виждам в това сполучливото й показване на другите пазари. Би трябвало да не се фокусираме върху един-единствен артикул. ", сподели Маргита Тодорова.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Димитров изясни, че България има голямо многообразие, само че точно бизнесът би трябвало да се концентрира, защото общините не могат да не разрешават нощни заведения.
Целият панел, в който се разясниха други тематики като полетната стратегия на черноморските летища, качеството на инфраструктурата и транспортните връзки, рекламата и работата с блогъри, може да откриете тук: Фотограф: Капитал class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Туризъм
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР