Туристите, които искат да посетят Света София“ в Истанбул, ще

...
Туристите, които искат да посетят Света София“ в Истанбул, ще
Коментари Харесай

Турция въвежда такса вход в „Света София“ за туристите

Туристите, които желаят да посетят „ Света София “ в Истанбул, ще би трябвало да заплащат вход от януари 2024 година, заяви турският министър на културата.

През 2020 година катедралният храм бе трансфорат от музей в джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. " Света София " е обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО и се посещава от над 3,5 млн. души годишно.

„ Света София “ е издигната през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на съвсем 1000 години е била най-важната християнска черква. Когато през 15 век османците превземат Константинопол (днешен Истанбул), те трансформират „ Света София “ в джамия.

През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на съвременна Турция, я афишира за музей. Тя е един от знаците на Истанбул и се посещава приблизително от 3,7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

„ Ще въведем система за ръководство на посетителите в джамията, която ще увеличи качеството и сигурността на визитите ", съобщи министърът на културата Мехмет Нури Ерсой.

По думите му турците, които идват на поклонение в джамията, ще бъдат допускани гратис през един вход, а туристите - през различен, където ще би трябвало да заплащат такса.Не е ясно какъв ще еразмерът на входната такса, нито по какъв начин се чака посетителите да потвърдят задачата на визитата си.

Решението ще влезе в действие на 15 януари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР