Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един

...
Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един
Коментари Харесай

Теглим чертата на летния сезон: Въпреки повишения брой туристи, имаме по-малко нощувки

Туристическият сезон е по-успешен от предходната година, само че има един дисбаланс, който демонстрира, че макар покачвания брой на туристи, имаме по-малко броя нощувки. Има растеж на туристите с 4% през юни и юли, само че и 8% спад на нощувките. Това сподели пред NOVA News някогашният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му до края на юли са регистрирани 2,3 млн. души. туристически регистрации през 2019 година година. " За 2023 са 2,4 млн. туристи. Това е растеж с 4%. Същевременно имаме 8% по-малко нощувки - сезонът е съкратен. Престоят на тези туристи е бил по-кратък. Когато престоят е по-кратък, не е толкова рентабилен за хотела, тъй като разноските по почивката на човек, който стои по-кратко време, са по-големи. Това не е добре за бранша. Българските туристи са малко над 1 милион, следват румънските към 400 хиляди и полските. Имаме спад единствено на немски, английски и на израелски туристи ", разяснява той.

Според него е имало агитация по отношение на проблема със замърсяването на Черно море. " Имаше доста запитвания дали водата е чиста. Или посланията на властта не са били безапелационни, или отрицателната акция е била доста мощна. Най-вероятно истината е някъде по средата. Сезонът не е завършил, туризмът ще се възроди. Другото, което е доста значимо, е кадровият проблем, който имаме. Защото ние нямаме служащи и от това зависи какъв сезон ще имаме ", счита някогашният министър.

Според него ще има леко повишаване на зимните туристически пакети. " Очакваме да се равнява на инфлацията, която е към 10%, и с толкоз да нарастнат пакетите ", уточни Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР