Туристическият бизнес по Черноморието тази година ще разчита на работници

...
Туристическият бизнес по Черноморието тази година ще разчита на работници
Коментари Харесай

По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

Туристическият бизнес по Черноморието тази година ще разчита на служащи от Узбекистан, Турция, Киргизстан, Бангладеш. Това означават хотелиери, които настояват, че са изправени пред неуспех на летния сезон поради задълбочаването на рецесията с неналичието на личен състав за туристическите обекти. По Южното Черноморие за идния сезон се търсят 27 000 служащи. Междувременно посолствата в трети страни отвън Европейски Съюз, откъдето се чака работна ръка, са спрели да одобряват документи за култивиране и издаване на визи, предава БНР. Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 000 служащи от Узбекистан. За трета поредна година се търси работна ръка от азиатската страна, тъй като тези хора имат професионална подготовка и приказват съветски, което улеснява връзката с тях, означават от туристическия отрасъл.

Тази година търсенето на фрагменти от Узбекистан е нараснало с над 30%. Досега обаче обработените документи с утвърдените визи са доста малко. Причината е въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни отвън Европейски Съюз и в усложнените процедури за престой и работна виза за над 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други страни отвън Европейски Съюз са спрени, уточни юрист Пламен Дотов. „ В Агенцията по заетостта и дирекция „ Миграция " процесът е дълъг и има закъснение. Тази година има изключително завишаване на искащите да работят в България. На туристическия пазар в Бургас навлизат към този момент и служащи от Турция и Киргизстан “, споделя Дотов. По думите му служащите от Узбекистан са съзнателни и работливи, като също така са основно рускоговорящи, което е преимущество. Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за „ безспорен неуспех “ на началото на сезона и дефинира ситуацията като „ доста сериозно “.

Кризата с фрагментите за туристическия сезон е доста огромна, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който чака служащи от Бангладеш и Киргизстан. На фона на опасността за неуспех на сезона Налбантов насочва упреци към администрацията в България и приканва служебният министър на туризма Евтим Милошев за интензивност преди началото на летния туристически сезон. 

За да се реши казусът с обезпечаването на служащи от трети страни отвън Европейски Съюз, съгласно юрист Дотов следва да се подхващат незабавно ограничения „ всичко да стане в електронен тип и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР