Туристическият бизнес, който е обявен за приоритетен, настоява за по-ниски

...
Туристическият бизнес, който е обявен за приоритетен, настоява за по-ниски
Коментари Харесай

За кръчми - 5% ДДС, за книги и лекарства - 20%!

Туристическият бизнес, който е разгласен за предпочитан, упорства за по-ниски налози. Браншове, които се облагодетелстват от национални и европейски стратегии, пари за реклама и отзивчивост от страна на страната, взеха решение, че е време да изискат повече. Недоволни хотелиери и ресторантьори и необичайно облечени фигури обсадиха Народното събрание и шестваха до Министерския съвет с гледище за промени в сектора. Към тях се причислиха партия „ Възраждане “, платформата на Мая Манолова „ Изправи се. БГ “ и представители на Българска социалистическа партия, които поддържаха настояванията им за понижаване на ДДС-то. Протестът трябваше да е против наредбата за касовите апарати, която се предвиждаше да влезе в действие от 31 януари, само че след намесата на министър-председателя финансовият министър Владислав Горанов "великодушно " я отсрочи с шест месеца. Тогава протестиращите сякаш полуклекнаха, само че, спечелили една борба, взеха решение да показват и други претенции.

Те упорстват за наложителна регистрация по Данък добавена стойност за всички, които работят в туризма и ресторантьорството, за анулация на наредбата на Национална агенция за приходите за запечатване на заведения при открити нередности, за въвеждане на лична отговорност на обслужващия личен състав при открита фискална неправда, за категоризация на всички обекти, които работят като топла точка, въвеждане на предел за издаване на разрешителни за нови обекти. И не на последно място, ДДС-то да се понижи на 5 %. "Отнетите " 15% щели да компенсират увеличението на цената на тока, на заплатите, на разноските в целия бранш. В кебапчийници и шкембеджийници имат вяра, че това ще изсветли бизнеса, ще увеличи работната заплата и... потреблението.

Нека да се разберем, жалко е да се подценява дребният и междинен бизнес, тъй като той способства за 65% от добавената стойност и 75,2% от работните места в България. Нормално е той да желае да се подобрят изискванията за работа, които у нас са надалеч от допустимите. Не инцидентно и европейските институции регистрират, че дребните компании у нас са обект на “значителна административна тежест”. Проблемът обаче е, че настояванията на т. нар.хотелиери и ресторантьори не са обективни към всички останали, длъжни да заплащат по 20% Данък добавена стойност. Или може би те не заплащат безценен ток, не дават заплати, не ги притиска конкуренцията...?

Колко пъти се повдига въпросът да се понижи данъкът върху книгите, печата и медикаментите? България и Дания са единствените страни в Европа, където ДДС-то за печатните издания е толкоз, що се касае за всички останали артикули. В Германия тази ставка е 7%, а във Франция – 5 на 100. Ако слушаш нашите ръководещи, образованието и опазването на здравето са най-важното перо в бюджета. Ама не щат и един % да смъкнат за книгите. За кебапчетата и кюфтетата в нашата страна може, а за книгите - не.

Защо за българските управници кюфтето е по този начин значимо? За разлика от хората, ангажиране с печатните издания, определяните като хотелиери и ресторантьори са доста, доста повече, по-силни са, по-гръмогласни и шумни, а и са проведени като футболни почитатели. Пък и образовани-необразовани, болни-здрави, без кръчми българинът май не може. Е, кой освен това състояние има по-голям късмет да успее, като ревне под прозорците на властта?

"Сит тулум за просвета ням ", споделяше едно време Радой Ралин.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР