Туристическите агенции изразяват съмнения в картел, непрозрачност, вратички, скрити печалби

...
Туристическите агенции изразяват съмнения в картел, непрозрачност, вратички, скрити печалби
Коментари Харесай

Самолетни билети по 2 лева предизвикват съмнения в централната поръчка на държавата

Туристическите организации показват подозрения в картел, неяснота, малки врати, скрити облаги и прекомерно ниски цени и такси в огромната социална поръчка за 37 млн. лева без Данък добавена стойност за обезпечаване на самолетни билети при пътуванията на цялата държавна администрация за 2 години. Тя е оповестена по време на служебното държавно управление от Централния орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите и към този момент са определени спечелилите. По позиция 1 - „ Осигуряване на самолетни билети за директни полети (без прекачване) “ печели консорциумът " България Ер – Посока ” ДЗЗД, сочи справката в регистъра. Вторият претендент е единствено един – туристическа организация „ Юнайтед травъл ейджънси “ ЕООД, която е дала по-високи цени. По позиция 2 - „ Осигуряване на самолетни билети за полети с прехвърляне “ печели консорциумът " България Еър – Посока - Кети " ДЗЗД. Останалите претенденти са туристическите организации „ Калисто турс “ ЕООД, „ Атлас травелс “ ЕООД, „ Аеротур ММ “ ООД, „ Империал – травел “ ЕООД и „ Аргус травел интернешънъл “ ЕООД, на които предложенията са по-високи, откри инспекция на TravelNews в регистъра на търговете.

Съмнения провокират офертите

на претендентите, които съответстват в много направления, демонстрира информация в регистъра. В тях не могат да бъдат включвани оферти от нискотарифни самолетни компании. Например по позиция 1 консорциумът " България Ер – Посока ” ДЗЗД дава пределна последна цена в икономична класа с ръчен багаж за двупосочен билет – София – Белград – София от 5 лв., което провокира отвращение измежду туристическия отрасъл. Същата е стойност и при чекиран багаж. Цената от 5 лв. и за билети София – Загреб – София. Консорциумът дава такса за обслужване от 1 стотинка за публикуван билет. На сектора прави усещане, че офертите на двамата играчи по позиция 1 - " България Ер – Посока ” ДЗЗД и „ Юнайтед травъл ейджънси “ ЕООД, съответстват по 11 дестинации, а по други 24 имат разлики единствено в стотинки. Цените съответстват в билетите до Амстердам, Виена, Женева, Франкфурт на Майн, Варшава, Лондон и Стокхолм.

Подобно е ситуацията

и по позиция 2. Консорциумът " България Еър – Посока - Кети " ДЗЗД дава цена от 2 лв. за самолетен билет по правите София – Лука – София без чекиран багаж, като е същата и с включен багаж. Таксата за обслужване още веднъж е 1 ст. за публикуван билет. За самолетен билет София – Киев – София дава 5 лева без или с багаж. Същата цена е и за София – Ротердам – София. Ниски цени има даже за Лондон, Прага, Мадрид, Амстердам, Рим – по 120 лева за двупосочен билет с ръчен багаж. До някои от тях другият претендент - „ Атлас травелс “, дава същите стойности. Общо от 41 дестинации, двамата играчи дават близки цени с разлики единствено в стотинки до 24 града. При различен претендент - „ Аеротур ММ “, съответстват офертите с консорциума до Варшава, Копенхаген, Париж и Стокхолм. При Тел Авив и Талин цените са в разлика от 1 ст., само че оценителната комисия по поръчката не приема обосновката на „ Аеротур ММ “ за предоставени прекомерно ниски цени и компанията е отстранена от процедурата.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори

и туристически сътрудници (АБТТА) Димитрина Горанова дефинира протичащото се с публичната поръчка за цялата държавна администрация като съмнително, тъй като сходни ниски цени не съществуват на пазара. Организацията сплотява IATA организациите в България, които са оторизирани за издаване на самолетни билети от Международната асоциация за въздушен превоз. Абсолютно е невероятно в цена от 2 или 5 лева да влиза самолетен билет, багаж и летищни такси, сподели тя. „ Не можем ние да се произнесем дали картел. Това е работа на Министерството на финансите да сезира Комисия за защита на конкуренцията или самата комисия да се самосезира “, разяснява пред TravelNews Горанова. Според нея е необичайно да има толкоз ниски цени и съвпадения сред офертите. Още повече, че тези стойности би трябвало да са годни за 2 години напред, за колкото ще важи договорът по публичната поръчка. Подобно нещо не може да се планува нито от туристическите организации, нито от самолетните компании, тъй като никой не може да предвижда цените на горивата, инфлацията и летищни такси.

Горанова счита, че като цяло публичните поръчки за самолетни билети на страната не са транспарантни, като имат доста пролуки и малки врати. Затова би трябвало да се вкара механизъм за надзор и следене при осъществяването на публичните поръчки. Кандидатите дават ниски цени за да завоюват, а по-късно се дават действителните стойности – при покупката на билетите. При оповестяването на такса за издаване на самолетен билет от 1 стотинка излиза наяве, че има скрита облага в цената на билета, изясни Димитрина Горанова. Подобна стойност не може да покрие разноските на организациите за IATA лицензите, към резервационните системи, за заплати и за поддържането на офиса, камо ли за облага. Това значи, че някъде другаде има скрита облага. Нормалните пазарни такси за издаване на самолетен билет стартират от 20 лева нагоре.

„ Толкова ниски цени на билетите няма на пазара, каквито са дадени в централната социална поръчка. Това е неуместно и явно става въпрос за някаква скица “, сподели Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). Тя също счита, че новият екип на Министерството на финансите и Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да ревизират процедурата, тъй като провокират подозрения идентичните предложения. Всички самолетни компании имат доста цени и разнообразни съсловия, като е неуместно две компании да дадат идентични стойности по толкоз доста дестинации. Например единствено „ Турските авиолинии “ имат 60 цени. От друга страна на действителния пазар няма такса от 1 стотинка за издаване на самолетен билет. Печалбата явно е скрита в самия самолетен билет, което е скандално и обезмисля публичните поръчки, разяснява Илиева. При насрещна инспекция тази разлика ще лъсне с чистата стойност на билета.

Министерството на финансите

не планува преустановяване на огромната поръчка. „ Към сегашния миг не се планува преустановяване на централизираната поръчка. На 16 август 2023 година, след привършване на оценката на офертите, по централизираната поръчка са издадени решения за установяване на реализатор по двете обособени позиции. Решенията подлежат на обжалване в 10-дневен период от връчването им на участниците. В случай, че постъпят тъжби по централизираната социална поръчка, ще се забави сключването на бъдещите рамкови съглашения на ЦОП. За реализирането на част от нормативноустановените си функционалности и активност, Министерството на финансите има обвързване да обезпечи самолетни билети за служебните пътувания на чиновниците и управлението на ведомството,  респ. да обезпечи непрекъсваемост на цитираната услуга, заради което МФ е подхванало съответните дейности по образуване и разкриване на процедура по реда на Закон за обществените поръчки “, обясниха за TravelNews от Министерството на финансите. Именно поради това ведомството разгласи независима социална поръчка за обезпечаване на самолетни билети за транспорт по въздух на пасажери и багаж при служебни пътувания в страната и в чужбина. Стойността на поръчката е за 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за подаване на предложения е 30 август 2023 година

Голямата социална поръчка

беше оповестена при служебното държавно управление. Всички процедури по самолетните билети от години се наблюдават главно от двама индивида - Таня Георгиева, основен секретар на Министерството на финансите, и Ивелина Белева, шеф на дирекция „ Централизирано възлагане и публични поръчки ” към ведомството, които са там от времето на ГЕРБ, обясниха чиновници.

Срокът на настоящото сега рамково съглашение изтича на 22.11.2023 година откакто беше удължено с две години поради пандемията. Стойността му беше 34 млн. лева без Данък добавена стойност и в него участват четири компании – консорциумът „ България Ер - Посока “ ДЗЗД, и туристическите организации „ Хорнит “ ООД, „ Аеротур ММ “ ООД и „ Атлас травелс “ ЕООД. Всяка държавна администрация е длъжна да организира минипроцедура за избор от четирите компании, с цел да купува самолетни билети. Почти цялото съглашение обаче е изпълнено единствено от консорциума „ България Ер - Посока “ ДЗЗД, който е печелил и минипроцедурите във ведомствата, демонстрира информация на финансовото министерство.

Прави и друго усещане на туристическия отрасъл, че в новата огромна централизирана социална поръчка за цялата администрация ще участва единствено един реализатор в рамковото съглашение, а не на няколко компании, както беше до момента. Юристи разясниха пред TravelNews, че по този метод се поставя монопол върху обезпечаването на самолетни билети за цялата държавна администрация. Според тях цялата процедура може да попадне под ударите на Комисия за защита на конкуренцията за монопол.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР