Туристически комплекс Старинно Карлово вече е в списъка на 100-те

...
Туристически комплекс Старинно Карлово вече е в списъка на 100-те
Коментари Харесай

Старинно Карлово влита в 100-те обекта

Туристически комплекс „ Старинно Карлово ” към този момент е в листата на 100-те национални туристически обекта. Решението за включване му в Движението „ Опознай България - 100 национални туристически обекта ”е взето от Националния координационен съвет на Български туристически съюз на съвещание от 6 ноември т.г.

Комплексът бе основан преди четири години по план на Община Карлово за развиване на туристическите атракции, финансиран от Оперативна стратегия „ Регионално развиване ”. За да бъдат съхранени архитектурната среда, културата и традициите от епохата на Възраждането, пет ембламатични карловски къщи, строени първоначално и средата на 19-и век, бяха реставрирани и построени като туристически атракции. Бухаловия хан стана център на занаятите и традициите, в Патевата къща, наричана още Къща на билките, е показано производството на розово масло и артикули от етертичномаслените растения, които три епохи се отглеждат в Розовата котловина. Белия двор, дарен на Карлово от неговата собственичка Анка Кузманова, станал прочут в Европа през 20- и 30-те години на предишния век от картините на художника Никола Танев, в този момент е живописна и зографска школа. А къщата на възрожденския преподавател и литератор Райно Попович показва карловската просветна традиция от 19-и век.

Тази година ранглиста на един от най-популярните уеб сайтове за туризъм у нас подреди Бухаловия хан и къща „ Райно Попович ” в топ 3 на най-посещаваните обекти през май и юни по време на празниците на розата и лавандулата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР