Туристи ще получат обратно по 46 стотинки за провалените си

...
Туристи ще получат обратно по 46 стотинки за провалените си
Коментари Харесай

Гръцки туроператор връща по 46 стотинки за провалена почивка?

 Туристи ще получат назад по 46 стотинки за провалените си пътувания при евентуалния банкрут на гръцкия туроператор " Музенидис Травъл “. Според шефа на българския клон на компанията Теодор Севастидис все още сдружението разполага със застраховка с покритие едвам 70 000 лева

Според Севастидис, въпреки компанията със седалище в Солун към момента да не е оповестила банкрут, резервациите, направени през тази година, а също и отсрочените пътувания от 2020 година остават под въпрос. Компанията изпитва финансови усложнения поради пандемията още от предходната година, когато застрахователни сдружения отхвърлят да възобновят полицата й " Отговорност на туроператора “ с нормалния предел от 250 000 лева. Предварителни данни на Обединение " Бъдеще за туризма “ (ОБТ) сочат, че пострадалите от анулацията на пътуванията до южната ни съседка туристи наброяват 150 000 души.Така на процедура туроператорът може да върне на всеки един от тях малко под 50 стотинки, предава " Монитор "

" Анулират се резервациите за настаняване до 31 юли. Това, което слушам от сътрудници в гръцкия офис, е, че те се пробват да задържат обстановката, до момента в който получат финансиране от страната ", разясни Теодор Севастидис в ефира на БНР, като добави, че единствено през тази година от обстановката са наранени към 2 000 нашенци, създали своите резервации през българския офис.

Той счита, че ще се наложи въпросните клиенти да отидат на отмора на по-късен стадий. Междувременно клиентите и туроператорите подхващат дейности за пререзервиране на почивките и наново заплащане към хотелите.

Председателят на ОБТ Павлина Илиева добави, че единствено към една от българските компании, с които работи гръцкият туроператор, са направени 1500 резервации на стойност 300 000 евро - сума, която е невероятно от " Музенидис Травъл “ да погасят със лични средства, предава БТВ. Твърдението й бе доказано и от Севастидис, който акцентира, че компанията няма опция да връща пари за анулирани почивки, до момента в който изчаква финансиране от гръцката страна.

В отговор на опасенията на туристическия отрасъл служебният зам.-министър на туризма Даниела Стоева заключи, че единственото, което отрасловото министерство може да направи, е да следи обстановката от близко. От туристическото ведомство излязоха и със мнение по случая, в което се показва, че министър Балтова е изпратила писмо до гръцкия си сътрудник Хари Теохарис още на 18 юни и е осведомена със случая в елементи. При смяна на събитията и възможен банкрут на компанията пък Министерството на туризма ще има подготвеност да реагира навреме и съответно в границите на своите пълномощия и в полза на българските жители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР