Туристи от цял свят се стичат към испанския град Валенсия. Притегателна

...
Туристи от цял свят се стичат към испанския град Валенсия.
Притегателна
Коментари Харесай

Туристи се стичат в новоткрития център за изкуства и изложби във Валенсия

Туристи от целия свят се стичат към испанския град Валенсия.

Притегателна мощ за това е новият свръхмодерен архитектурен комплекс, наименуван „ Град на изкуствата и науката “.

Строежът му е стартират още през 1996 година с желанието да се трансформира в знак на Валенсия с културния туризъм и модерната архитектура. Проектът донесе на локалния проектант Сантяго Калатрава международна популярност, като го сложи измежду десетте най-хубави архитекти в света през днешния ден.

Комплексът е ситуиран в бившето корито на река Турия, която е била отклонена след пагубни наводнения през 50-те години на предишния век. Неговите шест здания имат за цел да донесат просвета както за туристите, по този начин и за локалните поданици, като предизвикват хората да се потопят в едно неповторимо градско прекарване.

Посетителите могат да се насладят и на ботаническата градина, в която се намират стотици локални типове растения, които трансформират формата и цвета си през всеки сезон. Спорпед израелски екскурзиант, когато става въпрос за съвременна архитектура, Испания е най-хубавата дестинация.

 
Обожавам я. Това не е първото ни нахлуване в този тип съвременна архитектура. Били сме в Билбао, в Барселона, нещо друго. Но това тук е нещо неповторимо за Валенсия. Така че взехме решение да дойдем и да разгледаме. Просто прелестно.
Валери Зеликсън, израелски екскурзиант

Първата постройка, известна като " Окото на мъдростта ", е приключена през 1998 година Тя съставлява човешко око, отворено към света, като в нея се обитават кино IMAX и планетариум. До нея стои операта " Кралица София " - център за изкуства, открит през 2005 г. Издигащ се на 70 метра височина, музикалният център нарежда Валенсия в интернационалната арт верига, изключително когато става въпрос за оперни и театрални представления.

Музеят на науката, открит през 2000 година, е най-голямата конструкция в целия комплекс, с огромно езеро извън, където хората могат да карат гребла. В езерата към постройките е ситуирана краткотрайна галерия на полския художник и ваятел Игор Миротаж, въодушевен от древногръцката и римската статуя. Аквариумът в края на комплекса се счита за най-големия морски център в Европа.

 
Сега можем да обикаляме из целия комплекс, наслаждавайки се на културно прекарване. Това е и добър метод да се отървем от отрицателните усеща към тази постройка, която толкоз дълго време оставаше празна.
Алваро Борас, президент на „ CaixaForum “ Валенсия

80-метровата железна структура, наподобяваща заострена елипса, е замислена като затрупан публичен площад, който да служи като място за обществени срещи, сходно на древногръцкия град. В Испания има девет такива центъра.

В момента на мястото се организира галерия на Британския музей за света на фараоните на Древен Египет. Германски екскурзиант споделя, че това е образец за триумф сред две разнообразни модерни архитектурни трендове.

 
Това е прелестно. Не съм виждал нищо сходно. Аквариумът и толкоз други неща, които не съм виждал. Всички фенове на архитектурата би трябвало да дойдат тук и да видят това.
Бьорн Графман, екскурзиант от Германия

Интересът към новото пространство се оказва огромен - приблизително 3500 гости на ден. А откогато отвори порти през юни те са към 380 000.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР