Туристи от Румъния и Централна Европа са почивали по Северното

...
Туристи от Румъния и Централна Европа са почивали по Северното
Коментари Харесай

Проф. Стоян Маринов: През този летен сезон загубихме немския пазар

Туристи от Румъния и Централна Европа са почивали по Северното Черноморие това лято. Това заяви за Радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на факултет „ Управление ” в Икономическия университет във Варна, дълготраен шеф на Колежа по туризъм и създател на учебници. Българи, румънци, чехи и словаци са най-честите гости през сезон 2023-а. " За страдание през този сезон загубихме немския пазар. А има пословична поговорка в туризма, че в случай че една дестинация стартира да губи немския пазар, това не приказва добре за нея и би трябвало да се замислим ", сподели още проф. Маринов. 

По думите му, сезонът е минал при доста нападателна външна среда. " Войната сред Украйна и Русия, взривения язовир " Нова Каховка " и бедствието по Южното Черноморие - всичко повлия негативно на сезона ", разяснява проф. Маринов. 

Въпреки отрицателните събития, сезон 2023-а ще бъде по-успешен от миналогодишния, добави Маринов. Това се дължи на поддръжката на съотношението качество-цена във връзка с конкуренцията. " Сезонът към момента не е завършил. Тук на север той продължава доникъде на октомври. Едва в края октомври ще можем да ударим чертата и да забележим с какъв % и с какъв брой не сме съумели да достигнем равнището на предкризисната 2019 година ", сподели още проф. Стоян Маринов. По думите му, за жалост, сезонът по Южното Черноморие, изключително на юг от Созопол, е завършил. 

Кризата е нанесла големи вреди и във връзка с фрагментите в туризма, и това се отнася освен за България, уточни Маринов. " В Германия да вземем за пример дефицитът на фрагменти в региона на ресторантьорството и хотелиерството е към 40 %. У нас, в случай че не са фрагментите, които внасяме от чужбина, най-много от Казахстан и Киргизтан, мъчно бихме организирали летен сезон. Те изместиха значително украинските фрагменти, които ползвахме преди този момент ", добави Маринов. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР