Тунелът под Шипка ще се реализира, но това са много

...
Тунелът под Шипка ще се реализира, но това са много
Коментари Харесай

Министър Шишков: Днес бе подписано заданието за проектиране на национална детска болница

Тунелът под Шипка ще се осъществя, само че това са доста пари с най-малък резултат

Днес подписах заданието за планиране на национална детска болница, с което стартираме цялостният развой по нейното създаване. Така действително, дружно с министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, регионалния шеф на София- град Митко Михайлов и кмета на регион „ Овча купел “ Ангел Стефанов дадохме старт на процеса по създаване на лечебното заведение. Това заяви в предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той изясни, че е създаден явен график, в който са написани останалите действия. Според министър Шишков, до няколко месеца ще бъде подготвен подробния организационен проект за обекта, а Министерството на здравеопазването създава задание за капиталов план. „ Строителството ще може да стартира с одобряването на проекта и плана. Това, което беше мощно забавено във времето и не беше свършено от предходните кабинети, го форсираме. Надявам се идващият постоянен кабинет да построи  детската болница. Работим паралелно всички министри, дружно “, разяснява арх. Шишков.

„ Тунел под Шипка ще има, строителството ще се осъществя през сегашния програмен интервал “. Така министър Шишков отговори на въпрос на водещата за бъдещето на обекта. Според районния министър оборудването е част от строителния безпорядък в страната. „ От него няма да има огромен смисъл, защото  обходният път на Габрово е построен с две ленти, по една за посока, тунелът също е с две ленти. Те просто няма да могат да поемат целия трафик от Дунав мост към Гърция и Турция, т.е. резултатът ще е най-малък. Дали сме доста пари за най-малък резултат, а това е равно на строителен безпорядък “, безапелационен бе районният министър и опроверга появилите се изказвания, че е спрял построяването му.

„ Амбицията ми е да приказвам за всичко, което не е свършено. Да се проектира всичко, което не е било проектирано, тъй че в идващите постоянни кабинети безусловно да нямат избор и да схванат, че би трябвало да завършат проектирането и строителството на всички инфраструктурни обекти “, добави още той. По думите на арх. Шишков, актуалното служебно държавно управление е първото, което е сложило въпроса за изчезналите връзки по оста север-юг и е подхванало дейности за построяването им. „ Ние обявихме автомагистралата Русе- Велико Търново за обект от национално значение, утвърдих подробните устройствени проекти за обхода на гр. Бяла и правата до Русе. За да има резултати и градежи, би трябвало да има планиране и разрешителни. Т.е. ние дадохме небосвод да може да се строи “, изясни арх. Шишков.

По въпроса по кое време автомагистрала „ Европа “ ще бъде въведена в употреба, министър Шишков изясни, че придвижването по нея ще може да бъде пуснато краткотрайно до края на тази година и анонсира, че идната седмица в понеделник ще направи ревизия на обекта. „ Имам уверението на строителя, че краткотрайно придвижването ще бъде пуснато до Нова година, само че без последния пласт на асфалта, тъй като времето няма да разреши. Големият проблем на автомагистрала „ Европа “ е, че последният лот сред София и Сливница беше спрян за 7 месеца по време на предходния постоянен кабинет и не беше утвърден и придвижен Подробният организационен проект (ПУП). Аз утвърдих ПУП-а, само че няма кой да върне тези 7 месеца. Сега ще имаме опция да строим, само че евентуално ще загубим част от европейското финансиране, тъй като строителят няма да може да се оправи. Хората желаят действителни градежи, с цел да се случат нещата, би трябвало да има в точния момент планиране и отчуждаване. Когато времето обратно е изгубено и няма планиране, се случва това “, сподели районният министър. Арх. Иван Шишков разяснява и друга тематика – междусистемната газова връзка сред България и Гърция, която  към момента не е приключена в целокупност на 99%. „ Първият и най-съществен стадий бе приключен и въведен в употреба, с цел да можем да получаваме газ. Остава още 2 стадия, които ще държим компанията да приключи, с цел да имаме напълно подготвен обект и най-сетне едно нещо да е изцяло готово “, безапелационен беше  арх. Шишков
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР