Тунелът под Белославското езеро ще е дълъг между 1,8 и

...
Тунелът под Белославското езеро ще е дълъг между 1,8 и
Коментари Харесай

Тунелът под езерото в Белослав ще е дълъг 2 км и дълбок 26 метра! Вижте всичко за проекта

 Тунелът под Белославското езеро ще е дълъг сред 1,8 и 2 км, а самото оборудване ще е потопено на към 26 метра дълбочина. Това показа за Varna24.bg кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов.

Според регионалният шеф на Варна Стоян Пасев оборудването ще разтовари съществено трафикът и ще притегли нови вложения в региона:

" Проектът за тунел под езерото е по отношение на проекта " Юнкер ". Ще дам повече детайлности изобщо за проекта " Юнкер " и за какво множеството общини и регионални шефове не са се спрели на него. Планът " Юнкер " е кредитна линия и това е една от аргументите да не е толкоз атрактивен за бенефициенти. Планът обаче разрешава безвъзмездна и безплатна помощ за публични организации, общини, регионални шефове и министерства. Мисля, че сме напипали нишката за следващия план, за който успяхме да пробием на европейско равнище. Въпросът е, че откакто получим тази безплатна помощ, би трябвало да се намерят вложения за реализирането на всички тези положителни хрумвания. Правим всичко допустимо да живне целият Североизточен район и всичко, което върша е в тази тенденция. Благодарни сме на държавното управление, че автомагистрала " Хемус " е с приоритет.   

Това е доста значимо, без вложения в инфраструктура няма по какъв начин да притеглим интереса на вложителите. Знаете,че това езеро и прехода през него се реализира единствено през Аспарухов мост. Идеята е да се направи втори или трети различен метод, за какво не и тунел.

След всички одити и проучвания, ще стане ясно дали това е рентабилно. Точно там е мястото, където е най-тясната част на канала. Това ще облекчи извънредно доста трафика. Знаете, че Община Белослав е ситуирана от двете страни на варненското езеро. Има чисто административни спънки и трудности за хората. Трябва да обикалят през пристанище Варна, 20-30 километра, или да изчакат ферибота, който за момента е постоянен. При изискване, че тук са пристигнали представители на компании, които работя с тази стратегия, приказва за това, че е рентабилен този план. Тепърва ще стане ясна инвестицията, която ще е нужна за реализирането на плана. Имаме заданието, парцелите са авансово обследвани. Проектната подготвеност и самият план ще даде изясненост за размера на нужната инвестиция ", сподели за Varna24.bg  областният шеф Стоян Пасев.

" Ползите от една такава връзка сред северния и южния бряг на гр. Белослав са по-добро предвижване и по-голям комфорт за жителите и за бъдещите вложители, за бизнеса, защото това в този момент е възпрепятствано от една фериботна връзка, която е с график.  

Това е оборудване, което е машина. От производството му през 2000 година до ден сегашен тази машина не е гасена. Едно такова оборудване би облекчило трафика. В годините, това което сме изследвали сочи, че трафикът и пътнокопотокът са се нараснали фрапантно. Неминуемо с привличането на вложители и построяването на нови предприятия на територията на Община Белослав, защото географията на региона е такава, стартира да се натоварва този пътен възел. Поради тази причина преди към три години взаимно с регионална администрация започнахме да водим диалози за превъзмогване на това затруднение.

Плавателният канал е неестествен. Направен е през 60-те години, като свързва Варненско и Белославско езеро и разделя града на две елементи. Тунелът, който сме изследвали и бил бил инвестиция в бъдеще, е с дължина приблизително около 2 км, като той би трябвало да преодолее водно огледало, което е 268 м, а самият тунел се планува да бъде с дължина към 700 м.  

За някои хора може да звучи в областта на фантастиката, само че такива тунели има доста построени по света. Има няколко способа за построяването на оборудването, като един от тях е посредством подготвени бетонови детайли, които се вършат на сушата и по-късно се потапят в траншеен излаз, който е на дъното на канала. В момента плавателната дълбочина на канала е 14,5 м, като има предугаждане до 17.5 м, а осигурителната дълбочина би трябвало да е 6 м от тавана на тунела до дъното на канала, което значи към 26 метра ще бъде потопено това оборудване. Необходимият надолнище, с цел да влязат коли и хора в него, е към 5,5 %, което значи, че в случай че се съблюдава този надолнище дължината на тунела става към 1,8 км. Това, което е обследвано при нас е да се осъществя плана единствено по общински улици, да не се постанова отчуждаване на парцели. Има успоредни улици, които не са толкоз натоварени и могат да бъдат направени като пътна връзка към автомобилния метод. Така, че не е нещо невъзможно. Изследвали сме няколко технологии, въпрос на проектантско решение по какъв начин ще се постъпи. Проектирането на канала ще отнеме към две години ", изясни кметът на Белослав инж. Деян Иванов.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР