Тунел Железница на АМ Струма не е готов. Не са

...
Тунел Железница на АМ Струма не е готов. Не са
Коментари Харесай

АПИ: Тунел Железница на АМ Струма не е готов.

Тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма " не е подготвен . Не са приключили асфалтовите работи, монтажът на ограничаващите системи, доизграждането на електрозахранването в оборудването. Продължава и работата по системата SCADA за ръководство на тунела. Нейното осъществяване все още е на 80%. Работи се по системите за сигурност в тунела - спешни ниши, табла, климатици, окабеляване, оптика, монтаж на интелигентната транспортна система, обявиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) във връзка ".

От АПИ декларират, че не са спирали инженерно-геоложките и хидроложки проучвателните действия на двете свлачища на автомагистралата - при 365-ти км, което е преди тунела, пътувайки от София към Кулата, и при 369-ти км - след оборудването .

За свлачището при 365-ти км са показани и прегледани четири разновидността на абстрактен план за укрепването му, само че те са отхвърлени от Експертен технико-икономически съвет (ЕТИС) в АПИ, като нецелесъобразни. На 28 юли 2022 година е предаден финален поправен абстрактен план, който е прегледан и признат на ЕТИС на 10 август 2022 година Прието е решение, което се състои в създаване на защитна стоманобетонна стена в дясно в основата на ската и тунел/тунели на магистралното трасе и спомагателна защитна стена сред двете платна . Този вид разрешава след построяването на тези структури да продължи по безвреден метод работата по създаване на пътното платно на директното трасе. Предстои внасяне на нужните документи в Министерство на регионалното развитие за издаване на авансово позволение по реда на член 96, алинея 3 от Закона за устройство на територията.

За свлачището при 369-ти км на 10 ноември 2021 година е извършено съвещание на ЕТИС, на което е прегледан направеният геоложки отчет и вариантни решения за превъзмогване на свлачищните феномени. Докладът е признат със забележки. На 8 декември 2021 година изпълнителят е внесъл поправени планови разработки, а на 31 март 2022 година те са прегледани на ново съвещание на ЕТИС. На него е решено геоложкият отчет да се одобри като се създадат нужните допълнения, както и да се утвърди вид за преоткосиране и създаване на пилотна система с укрепителна стена.

На 11 април 2022 година изпълнителят е показал отчет с отстранени забележки. Документите са окомплектовани и на 31 май 2022 година са импортирани в Министерство на регионалното развитие за издаване на авансово разрешение/съгласие по реда на член 96, алинея 3 от Закона за устройство на територията. На 7 юли 2022 година министърът на районното развиване и благоустройството е дал авансово единодушие за осъществяване на геозащитни ограничения, като е записано, че следва това единодушие да се впише в Заповед за допълнение на издаденото за обекта Разрешение за градеж.

За проучвателните действия по укрепването на двете свлачища АПИ не е правила никакви заплащания.

Във връзка с идните действия, свързани с превъзмогване на показалите се свлачищни процеси, се обмислят разновидности за стартирането на придвижването в едно платно до края на годината. На проектантите са дадени инструкции да разработят такава опция, а комисия от специалисти ще оцени заплахата от свлачището . Въз основа на тяхната оценка ще се подхващат незабавни дейности и спазвайки нормативната уредба ще се търсят разновидности за стартиране на придвижването в сектора с краткотрайна организация за сигурност на придвижването за улеснение на трафика.
 Служебни министри търсят решение за спрения Оценка на въздействието върху околната среда на Автомагистрала
Служебни министри търсят решение за спрения Оценка на въздействието върху околната среда на Автомагистрала " Струма "

Иван Шишков увери, че ще има зимно разчистване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР