Туморните клетки обикновено променят енергийния си метаболизъм и увеличават усвояването

...
Туморните клетки обикновено променят енергийния си метаболизъм и увеличават усвояването
Коментари Харесай

Учени идентифицират протеин, който е от решаващо значение за метаболизма на туморните клетки и избягването на имунната защита

Туморните кафези нормално трансформират енергийния си метаболизъм и усилват усвояването на глюкоза, с цел да поддържат бързото си разделяне и разпространяване. Това лимитира достъпността на глюкоза за имунните кафези и затова отслабва противораковия имунен отговор на организма.

Търсейки протеини, които по едно и също време контролират метаболизма на раковите кафези и въздействат на имунните кафези в туморите, екип, управителен от откриватели от Масачузетската болница (MGH), неотдавна разпознава евентуална цел за лечения, които могат по едно и също време да изчерпят силата на туморите и да засилят имунния отговор против тях.

За задачите на проучването, което е оповестено в Cancer Discovery, доктор Кийт Т. Флахърти, шеф на Клиничните проучвания в Центъра за ракови болести на MGH и професор по медицина в Харвардското здравно учебно заведение, и сътрудниците му са създали нов изчислителен инструмент, наименуван BipotentR, който може да разпознава цели, които блокират имунната активация и също по този начин подтикват втори, дефиниран от потребителя път (в този случай метаболизма).

Когато е прибавен към данни за генна експресия от пациенти с рак, лекувани с имунотерапия, както и от клетъчни линии и скотски модели, инструментът разпознава 38 характерни за раковите кафези имунно-метаболитни регулатори.

Техниките на изкуствения разсъдък демонстрират, че равнището на интензивност на тези регулатори в туморите предсказва резултатите на пациентите след използване на имунотерапия.

Най-високо разпознатият регулатор, ESRRA (Estrogen Related Receptor Alpha), е задействан в резистентни към имунотерапия тумори от доста типове. Инхибирането на ESRRA убива туморите посредством угнетяване на енергийния метаболизъм и активиране на два имунни механизма, включващи разнообразни типове имунни кафези.

Инхибирането на ESRRA е било безвредно при тестване върху мишки, а въздействието му върху енергийния метаболизъм е било ориентирано към раковите кафези.

Учените показват също по този начин, че BipotentR може да се приложи към други механизми за оцеляване, употребявани от раковите кафези, като да вземем за пример способността им да предизвикват образуването на кръвоносни съдове, с цел да усилят кръвоснабдяването си.

Следователно инструментът BipotentR, наличен тук, дава запас за разкриване на единични медикаменти, които могат да работят по един обвързван с рака път, като в същото време подтикват имунен отговор.

" Тези открития обезпечават елементарен биомаркер за прогнозиране на отговора/неотговора към имунотерапия и поддържат ERRA като лечебна цел ", споделя Флахърти.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР