Тука балъците, тука тарикатите, батеее. Това гласи caption-а на клип

...
Тука балъците, тука тарикатите, батеее. Това гласи caption-а на клип
Коментари Харесай

Бул. "Черни връх" в София може да е по-безопасен. Ето как

" Тука балъците, тука тарикатите, батеее. " Това гласи caption-а на клип качен в TikTok на 11 март. Действието се развива на към този момент печалното кръстовище на " Черни връх " и " Арсеналски ". На челен декор ръмжат два спортни автомобила. Секунди по-късно те към този момент набират гневна скорост в посока НДК. В далечината се разграничават единствено два чифта червени фарове, които са се облещили обратно към всички " балъци ", които карат с под 100 км/ч.

Ден по-късно един от " тарикатите " взели участие в гонката губи надзор над автомобила си и се врязва в друга кола, правеща ляв завой по продължение на същия бул.. В този случай жертви няма, само че както всички добре знаем това е въпрос единствено на време.

Ситуации като тази постоянно се случват по " Черни връх ". Според данни на КАТ през последните шест месеца броят ПТП-та по булеварда е петдесет и пет. Три от тях са предизвикали тежки пострадвания или гибел.

От една страна, това се дължи на неналичието на надзор, било то посредством патрул на КАТ или стационарна камера, която да регистрира превишената скорост. От друга обаче, дизайнът на самия бул. допуска гонки. Става въпрос за дълги прави сектори с по-няколко пътни ленти без съществени изкуствени неравности или кръгови, които да обират " скоростта ".
Реклама
Това важи с особена мощ за правата на булеварда сред " Джеймс Баучер " и " Евлоги Георгиев ". Там предходната седмица Георги Семерджиев опустоши две девойки точно след спонтанна гонка с мотоциклет.
null Институциите би трябвало да свидлив ръце за безвредни пътища
Катастрофата провокира сериозен спор по отношение на стъпките, които КАТ може да предприеме, с цел да усили равнището на сигурност по софийските улици. Същевременно въпросът с инфраструктурните ограничения остана някак си на назад във времето. А би трябвало двете да вървят ръка за ръка и да се укрепват взаимно.

Ето за какво в долните редове сме изброили няколко международни практики, които, дружно или поотделно, могат да трансфорат бул. " Черни връх " в образец за инфраструктурна промяна с фокус сигурността.

Те изискват съдействие сред общината, която стопанисва градската инфраструктура и Министерството на районното развиване, което постанова стандартите за дизайна ѝ. В България едно такова взаимоотношение сред институциите е постоянно трудоемко, изключително когато те се ръководят от представители на противопоставящи се политически обединения.
Реклама
Общественият фокус върху злополуката от предходната седмица обаче основава условия, в които предприемането на ограничения ще донесе зелени точки за всички забъркани. И в случай че не моралния и професионален императив, то най-малко електоралните настройки основават причина общинарите и представителите на министерството да преодолеят разликите си и да зададат звук за по-добра сигурност на инфраструктурата освен в столицата, само че и в другите обитаеми места в страната.
По-тесни пътни ленти
На пръв взор стесняването на пътните ленти е причина за повече ПТП-та, защото лимитира способността на водачите да се разминават безвредно. Де факто обаче лимитираната опция за разминаване води по едно и също време до по-ниска скорост на придвижване и до по-малко изпреварвания, в това число с лишаване на преимущество. Барселона е образец за необятно използване на тази мярка по натоварените артерии с по-висок брой катастрофи.

Там пътните ленти са толкоз тесни(по 2.5 м), че при изпреварване със скорост от над 50 км/ч неустойчивостта на транспортните средства в резултат на ускорението съвсем неизбежно води до задиране на изпреварвания автомобил. Водачите записват стеснението и в случай че не целеустремено, то подсъзнателно лимитират скоростта си, тъй че да избегнат изпреварването. Вследствие се получава по този начин нареченото " шахматно придвижване ", при което е задоволително няколко водачи да съблюдават рестриктивните мерки, с цел да са принудени всички останали да вършат същото. Стеснените ленти основават и затруднение за гонките доколкото изпреварването е основно за тях.

Столична община към този момент ползва тази мярка в прави директно преди няколко натоварени кръстовища.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Свободно време 3 Компании 1 Свободно време 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Това се прави за повишение на поточността, като поради стесненията се отваря пространство за отделяне на спомагателна пътна лента. В случая с " Черни връх ", където лентите сега са по 3.5 м., при свиване с по 1 м. ще има опция да бъде добавена още една лента на всяко платно. Това обаче по-скоро ще усили риска от ПТП-та, защото броят транспортни средства разминаващи се по средата на кръстовището ще нарасне.

Пространството, което ще се се освободи обаче, може да бъде употребявано и по други способи, които в допълнение ще засилят сигурността. Така да вземем за пример сред лентите за напряко и тези за завой може да се слагат ограничаващи колчета, които да основават в допълнение чувство за притеснение на пътя. С цел да не се наруши престрояването е уместно такива колчета да се слагат единствено директно преди светофарите, където то по този начин или другояче е неразрешено.

Стеснените ленти обаче са спънка за по-високогабаритни транспортни средства, в това число за тези на градския превоз. Този проблем може да се позволи, като за тях се обособи по-широка пътна лента. Опитът сочи, че камерите, които Столична община употребява с цел да записва и глоби нарушителите, движещи се в съществуващите бус-ленти са сполучлив способ за ограничение на броя им. Такива камери могат да се употребяват и за надзор на придвижването в разширените ленти предопределени за по-високо габаритните участници на пътя. В случая с " Черни връх " част от казуса към този момент е позволен, защото в правата сред хотел " Хемус " и бул. " Евлоги Георгиев " има особено обособено трасе за тролеи по старите трамвайни релси.
Изобразените практики, дружно или поотделно, могат да трансфорат бул. " Черни връх " в образец за инфраструктурна промяна с фокус сигурността. Фотограф: Кристияна Христова Бордюр, който пази пешеходците
Една от аргументите злополуката от предходната седмица да остави толкоз бездънен отпечатък у софиянци е, че тя ги накара да застават нащрек даже по тротоарите. С други думи, тя им сподели, че са в риск и в най-безопасната част на улиците и булевардите. Хронология на случая сочи, че след страничния конфликт с таксиметровата кола джипът на Семерджиев трансферира бордюра, смачква загражденията и се разрушава в асансьора на метрото, след което предната му част прегазва двете девойки в задната част на тротоара. Подобни произшествия са предотвратими, в случай че засиленото транспортно средство бъде спряно от бордюра или загражденията над него.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
За задържането на транспортни средства отвън надзор в границите на пътното платно по междуградските пътища и автомагистралите се употребяват мантинели. Такава от Столична община преди време сложиха сред двете платна на " Симеоновско шосе " за да предотвратят нерегламентираните противоположни завои, които в последните години доведоха до няколко съдбовни произшествия с мотоциклетисти.

Представител на общината, с който " Капитал " беседва уточни, че настоящите наредби не допускат слагането на мантинели по тротоарите към градските булеварди. Същевременно сами по себе си мантинелите не всеки път могат да задържат транспортното средство. Това е проблем изключително когато става дума за огромни коли, движещи се с висока скорост, както джипа на Семерджиев да вземем за пример.

Механизъм за спомагателна отбрана на пешеходците, който се употребява в чужбина са по този начин наречените бордюри вид Brett Trief. Тези бордюри имат основа, която основава 25 мм разстояние сред тях и повърхността на пътя. Върху основата е сложено наклонено рамо. При прикосновение с основата водачите получава сигнал, че би трябвало да трансформират посоката си на придвижване и могат безвредно да създадат това през рамото.

Горната част на бордюра е проектирана, тъй че да улавя страничната подутина на автомобилната гума. В резултат на това гумата се завърта паралелно на бордюра. По този метод възходящото сцепление и затова способността на колата да се качи на бордюра спадат до най-малко.

Резултати от проби на тези бордюри демонстрират, че те са ефикасни за пренасочване на транспортни средства, движещи се със скорост от до 96 км/ч и удрящи се в бордюра под ъгъл от до 20°. В композиция с мантинели или други по постоянни загради на тротоара, тези параметри биха се подобрили още.

Според представител на общината, с който " Капитал " беседва, ведомството от няколко години изследва разновидности за слагане на бордюри вид Brett Trief. Планира са пилотните планове в тази тенденция да са за бордюри към спирки на градския превоз. Една от подобаващите спирки е точно тази на рейс 94, ситуирана директно до кръстовището на " Черни връх " и " Арсеналски ".
Безопасност в кръстовището
Един от най-популярните способи за ограничение на скоростта и евентуалните конфликтни точки на пътя е слагането на кръгови кръстовища. На пръв взор кръстовището на " Черни връх " и " Арсеналски " е уместно за такава метаморфоза на придвижването. И без прелиминарен разбор обаче са налични няколко евентуални пречки.

Най-сериозна измежду тях е, че автомобилният поток от другите пътни артерии, които биха се влели във въпросното кръгово, е несиметричен. Движението по " Черни връх " е сензитивно по-натоварено от това по " Арсеналски " и " Свети Наум ". Това основава предпоставки за неравномерно придвижване и по-голям риск от произшествия в самото кръстовище. Движението в кръстовището би се затруднило и от транспортните средства на градския превоз, които минават оттова, изключително като се вземе поради, че там минават няколко автобусни и тролейбусни линии.

Тези провокации не изключват опцията със основаването на кръгово кръстовище, само че постановат деликатна преценка за заплахата от произшествия със и без него.

Друг, " по-мек " способ за обезопасяване на придвижването в кръстовището е слагането на спомагателна маркировка, която да насочва колите. Добър образец в тази тенденция е програмата за безвредни кръстовища, приложена от бразилския град Форталеза през 2017 година Местното кметство залага на ярки бои, с които прави нови маркировки за да " подреди " трафика в натоварените кръстовища. Други ограничения включват освежаването на съществуващата маркировка, както и слагането на знаци, които предизвестяват водачите да не паркират директно преди кръстовищата.

В резултат общият брой на произшествията понижава с 53%, а броят на произшествията с пострадвания и материални вреди - надлежно с 60% и 48%. Възвръщаемостта на всеки $, вложен в програмата, е 103 $.
4-те правила на транспортната сигурност Международният транспортен конгрес (звеното на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в областта на транспорта) е изготвил четири правилото за пътна сигурност в градска среда. Те обгръщат както инфраструктурните, по този начин и контролните условия за сигурност: 1. Хората позволяват неточности, които могат да доведат до произшествия. Транспортната система би трябвало да се преценява с човешките неточности и непредсказуемостта. 2. Човешкото тяло има лимитирана физическа дарба да понася произшествия. Силите на удара вследствие на конфликт би трябвало да бъдат лимитирани, с цел да се предотвратят смъртни случаи или съществени пострадвания. 3. Хората са длъжни да работят деликатно и в границите на законите за придвижване по пътищата. Придвижването се случва в изискванията на споделена отговорност с тези, които проектират, построяват, ръководят и потребление на пътищата и транспортните средства за попречване на произшествия, водещи до съществени пострадвания или гибел и да се обезпечи ефикасна грижа след злополука. 4. Всички елементи на системата би трябвало да бъдат укрепени в композиция, с цел да се умножат и да се подсигурява, че участниците в придвижването са все по този начин предпазени, в случай че една част от системата не работи. Свързани публикации Три аргументи за злополуките, като тази до " Хемус " 11 юли 2022, 08:03 " Аз не съм ": Кой е по-по-виновен за злополуката в София 7 юли 2022, 16:59 " Най-доброто предстои
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР