Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на

...
Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на
Коментари Харесай

Касираха изборите в Борован

„ Тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги създадем на преференцията, да има хора от село там “ – след тези думи стартира всеобщото надписване на преференции в бюлетини в секция в , община Борован.
Прочетете още
Видеонаблюдението на изборите в този случай сподели образно манипулирането на вота, въпреки опцията за представителност на разнообразни партии в секционната комисия посредством членове, представители, покровители или наблюдаващи.

След „ предлагането “ в клипа се вижда член на комисията – жена, която взима тесте с бюлетини и стартира да ги „ поправя “ с писалка.

Месеци по-късно след прекосяването през разнообразни инстанции Върховният административен съд излезе с дефинитивно решение по проблема – ще се проведат нови избори за общински съветници в община Борован поради дейностите в скандалната секция.

„ Настоящият касационен състав намира, че в тази ситуация са налице и двете предпоставки за оповестяване за нереален на избора на общински съветници в община Борован, защото изборът в изборна секция 060500005 с. Малорад е напълно изопачен “, показва Върховен административен съд.

Спрямо гласоподавателите в тази изборна секция е позволено нарушаване на основополагащите демократични конституционни правила, относими към изборното им право - очевидно манипулиране на към този момент направения от тях избор. Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини всъщност значи пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и значително нарушаване на изборния развой, написа bTV.

„ Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и претенденти за общински съветници се отнасят, значи, че фрапантно са нарушени изборните права на непостоянен брой гласоподаватели от изборна секция 060500005 с. Малорад, което безспорно би се отразило на крайния избирателен резултат “, акцентират от Върховния административен съд.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР