Тук сме да защитим за пореден път опитите на самозабравили

...
Тук сме да защитим за пореден път опитите на самозабравили
Коментари Харесай

БСП и Възраждане се присъединиха към опълчението, бранещо Паметника на Съветската армия

" Тук сме да защитим за следващ път опитите на самозабравили се ръководещи да съборят паметника на Съветската войска, да се опитат да събарят, който и да е, монумент в България, символизиращ разнообразни интервали в българската история ", разяснява пред публицисти депутатът Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ". " Тук сме, с цел да се опитаме да кажем на тези хора да прочетат историята, да са наясно какво символизират тези монументи и какво желаят да разрушат, тъй като по-лошо от това да бъдеш неграмотен в тази ситуация е да събориш паметника на Съветската войска ", добави той.

Според Свиленски въпросът се слага в този миг, " тъй като си търсят гласоподаватели за изборите ". " Най-лошото ще бъде, в случай че в действителност паметникът бъде съборен - тогава те би трябвало да прекратят своето политическо битие, защото няма да има какво повече да събарят и надлежно нямат място в политиката ", счита депутатът.

Някои от жителите, пристигнали на място, носеха тениски с логото на " Възраждане ". По-рано през днешния ден водачът на партията Костадин Костадинов написа във фейсбук, че софийската организация на групировката от 19:00 ч. ще бъде пред паметника.

Депутатът от " Възраждане " Ивелин Първанов разясни, че са пристигнали, с цел да запазят нашата история и суверенитета на България. " Не може някое чуждопоклонничество, диктувано от непознато посолство, да деформира целия образ на столицата и цялата ни история ", разяснява той. По думите му България има своята история, а народът желае да бъде питан. Не може няколко чиновника в Столичната община да вземат решение вместо жителите на столицата, добави Първанов. Според него може би би трябвало да има локален референдум за паметника. Депутатът съобщи, че до момента в който от общината и ръководещите не се откажат от желанието за разглобяване, от " Възраждане " ще бъдат там.

За Българска телеграфна агенция регионалният шеф на София-град Вяра Тодева сподели, че има дълга процедура на планиране и координиране на преместването на Паметника на Съветската войска. С решение на Министерския съвет от 2 август бе изменен статутът на мемориалния комплекс " Паметник на Съветската войска " в Княжеската градина в София от парцел обществена държавна благосъстоятелност на парцел частна държавна благосъстоятелност. Така той към този момент е в ръководство на регионалния шеф, изясни Тодева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР