Тук се чувствам като в храм - храм на словото

...
Тук се чувствам като в храм - храм на словото
Коментари Харесай

Премиерът откри паметник на Димчо Дебелянов в Плиска

Тук се усещам като в храм - храм на словото и духовността, с помощта на които ние всички сме не просто индивиди, а българи. Тук е почнала България, тук се е родила концепцията за най-значимия български принос в международната просвета - кирилицата.

Това заяво в словото си министър-председателят акад. Николай Денков при откриването на паметника на Димчо Дебелянов в Двора на кирилицата.

Ето какво още сподели в него министър председателят:

Българската писменост е в действителност прослава на грамотността: „ Аз буки веди сказуеми положително есть жичье… “ – „ Аз знам буквите и животът със знанието е добър… “ Това ни споделя нашето а, б, в.

Днес над 250 млн. души в 23 страни получават познание на кирилица. Милиони създатели по целия свят обличат страстите си в думи, изписани на кирилица.

И къде, в случай че не тук - в Двора на кирилицата, в Алеята на писателите, която увековечава делото на най-великите създатели, излели душите си на кирилица, е мястото на един от най-чувствените български поети - Димчо Дебелянов? Тук той е вкъщи паралелно със своите кумири Яворов и Пенчо Славейков, дружно с Вазов и Ботев, Пушкин и Есенин, Толстой и Достоевски.

Останал вечно единствено на 29 години, Дебелянов намира в поезията смисъла и наличието на късия си живот. Неговите изящни стихове, написани на кирилица, от дълго време са част освен от духовната съкровищница на България, само че и от международното поетично благосъстояние.

Излязла от дълбините на душата, лириката на Дебелянов вълнува от век насам със своята откровеност и деликатност. С елементарни думи тя предава най-съкровените човешки усеща. А това несъмнено е част от свещената магия на гения, която Създателят подарява на малко на брой определени.

На това прелестно празненство на духовността желая да благодаря на нашия хазаин - господин Карен Алексанян, че сътвори това място, което пази загатна за първите просветители по нашите земи и уважава създателите, които придвижват нашата писменост през столетията.

Благодаря!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР