Тук не е краят на света - с тези думи

...
Тук не е краят на света - с тези думи
Коментари Харесай

Швеция: Златна мина, а не краят на света

Тук не е краят на света - с тези думи домакините в най-северния шведски град Кируна, на 200 километра в дълбочина в Северния полярен кръг, убеждават своите посетители, че и при тях се случват събития от общоевропейска големина. Две от тях бяха показани тези дни пред група публицисти, отразяващи активността на европейските институции и поканени на посещаване във връзка началото на Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Недалеч от градчето с към 23 000 поданици в последните дни бе открита първата европейска площадка за изстрелване на изкуствени спътници -

стъпка към разширението на опциите за изпращане в орбита на дребни апарати за наблюдаване на събитията на Земята и за оценка на измененията в природата. По думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също посетител на Кируна, благодарение на данните от сходни спътници през днешния ден украинските бойци съумяват да противодействат на съветските нашественици.

В Кируна се намира и голяма мина за редки потребни изкопаеми ,

като тази седмица бе оповестено откритието на ново находище. Очаква се то да помогне за превъзмогване на европейската взаимозависимост от вноса на първични материали за разнообразни основни производства, да вземем за пример на литиево-йонни акумулатори. Надеждите са находката да помогне за понижаване на потребността от импорт на първични материали от Китай и на горива от Русия.

ШВЕЦИЯ Е ЗЛАТНА МИНА

Новото находище постанова разширение на мината, в чиито големи галерии през днешния ден на дълбочина до 500 метра се движат рейсове за транспорт на служащите. Но има и едно стеснение - целият град ще би трябвало да бъде изнесен настрана, тъй като бъдещите галерии ще бъдат ситуирани подземен, където през днешния ден към момента се издигат къщи и жилищни блокове. Общината е почнала този развой, като първо е издигнат нов градски център. Местните хора могат да избират дали да получат обезщетение за парцелите си, или напряко да вземат ключовете за ново жилище. Изборът е сложен, само че всички осъзнават, че мината е главната причина за съществуването на Кируна, отбелязва Нина Елиасон, представител на кметството.

" Швеция е златна мина. Буквално ". С тези думи шведският вицепремиер Ебба Буш обобщава смисъла на новата находка в Кируна.

НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Освен, че досегашните постройки в Кируна ще бъдат разрушени, ще бъде належащо преместването на локалната черква - забележителност от началото на 20-и век. Основите на храма ще бъдат преместени камък по камък, а дървената надстройка и камбанарията ще бъдат придвижени по релси до ново място, изяснява представителят на локалното църковно настоятелство Уле Тоорс.

Протестантския храм е прочут с необичайния си тип от вътрешната страна, където липсват изображения на Христос, а олтарът е изрисуван от починалия шведски принц Евгений. В Кируна имаме опит с сходни задания, въпреки и не от подобен мащаб, добавя Тоорс. Очаква се храмът да доближи до новия си дом след подготовка, която ще отнеме още две години.

УКРАЙНА Е ПЪРВОСТЕПЕННА ЦЕЛ

Няма по-важна цел за председателството на Съвета на Европейски Съюз от обезпечаването на помощ за Украйна, съобщи шведският министър председател Улф Кристершон. По неговите думи успеха на Украйна във войната с Русия е жизненоважна и Европейски Съюз би трябвало да продължи да оказва помощ с военни, политически и стопански средства, и да заобикаля вътрешните разделения. Европейски Съюз е подготвен за продължителна война и ще оказва помощ, до момента в който е належащо, добавя шведският външен министър Тобиас Билстрьом, съгласно който глобите против Москва са най-хубавата помощ за постигането на украинска военна победа. Той отбелязва, че не по-малко значимо е използването на наложените от Европейски Съюз наказания против Москва и пресичането на опитите за тяхното заобикаляне.

Един от изводите от войната до момента е, че с дух може да бъде преборен и по-силен съперник, разяснява началникът на Генералния щаб на шведските въоръжени сили Микаел Биден. Той дава обещание Стокхолм да обезпечи на Киев всевъзможни средства за пердах, с които разполага. Биден бърза да отхвърли дезинформационните известия, че Швеция ще одобри нуклеарно оръжие, предоставено от страни от НАТО, откакто стане част от алианса.

НЕПРЕДВИДЕН САБОТАЖ

Едновременно със събитията, усърдно проведени от Шведското председателство, се случва нещо непредвидено - в интернет е оповестен видеозапис от кюрдска организация, на който плашило на турския президент Реджеп Ердоган е провесено с главата надолу на въже в Стокхолм. Премиерът Кристершон разгласи това за бойкот против устрема на неговата страна и на Финландия да се причислят към НАТО напълно скоро. Анкара към този момент е сдържана и съобщи, че стъпките, подхванати от Стокхолм в отговор на отправените предварителни условия още предходната година, към този момент не са задоволителни. Изглежда Турция не е удовлетворена и от изразените съжаления за случая от последните дни.

Турция и Унгария са единствените страни от алианса, които се бавят с ратификацията на участието в пакта на Швеция и Финландия. Двете скандинавски страни взеха решение предходната пролет, тласнати от съветското нахлуване против Украйна, да изискат да влязат в НАТО, откакто в продължение на десетилетия избраха неутралитет. Будапеща даде обещание да утвърди приемането им в алианса през февруари и тези дни шведският външен министър Билстрьом изрази очакване обещанието да бъде спазено. Според него " скоро ще пристигна време " и турският парламент да се произнесе, само че не може да се чака, че в устрема си да удовлетвори Анкара, Швеция ще работи в прорез със личната си конституция, която планува някои от турските претенции да бъдат изпълнени, единствено в случай че това бъде позволено от шведския съд.

Швеция е място, което от 1945 година е образец за спокойно взаимно битие - сред НАТО и Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно и Руската федерация, отбелязва Кристершон. Той разяснява, че през днешния ден задачата е опазването на този образец, който Русия се е устремила да унищожи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР