Тук е не просто панаир, а храм на книгата -

...
Тук е не просто панаир, а храм на книгата -
Коментари Харесай

От днес НДК е не просто панаир, а храм - започна 45-ия Международен панаир на книгата


Тук е не просто панаир, а храм на книгата - по този начин наш другар, отдаден на словото, назова започващия в НДК 45-и Панаир на книгата. Тук читателите са толкоз значими, колкото и мислителите, тъй като, в случай че една книга не те накара да се замислиш, то четенето просто не си е коствало.

Повече от 200 издателства от страната и чужбина демонстрират своята продукция от през днешния ден до неделя - щандовете са ситуирани на цели 6 етажа и изборът е в действителност сложен. Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов откри празнично събитието, стартира и V-тия Софийски интернационален книжовен фестивал, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На наивния ни въпрос: къде е вашата ниша, Милена Ташева от издателство Софтпрес ни изясни, че те са едно от най-големите издателства в България и в действителност нямат избрана ниша. Издават книги за цялото семейство – това е и тяхното мото. При нас всеки може да откри нещо забавно за себе си - от най-малките членове на фамилията до най-възрастните. Най-хубавото на нашите книги е, че това не са просто издания, които да запълнят времето, да служат за развлечение, а се трансформират в същинска фамилна библиотека, уточни Милена Ташева.

Защото къща, в която няма книги, е като човек без душа, нагледно се изрази тя. Нашите книги могат да се четат на всички места - примерно, пръснати в детската стая, носени на отмора и цялостни с пясък, даже носещи петна от гозби - за какво не? Нашите книги носят история, безапелационна бе тя. Милена Ташева ни заведе в частта от щанда с детски книжки - подборът е в действителност впечатляващ. Освен с прелестно оформление, видно е, че изборът е паднал върху доста нужни и потребни четива.

Стремим се да развиваме мозъците, уменията и въображението на детето, призна тя. Като книгите „ Програмиране за деца ” - лесни уроци за дребни програмисти или топ трикове, енциклопедията „ Откъде идва храната? ” и писателски секрети от специалистите на Оксфорд - „ Как да пишем страхотни истории ”. Ако имаш дете на подобаваща възраст - не се замисляш, не се двоумиш, напряко купуваш!
 От през днешния ден НДК е не просто панаир, а храм - стартира 45-ия Международен панаир на книгата От през днешния ден НДК е не просто панаир, а храм - стартира 45-ия Международен панаир на книгата / БГНЕС
Срещаме пред щанда на издателство „ ТАНГРА ТанНакРа ” създателят на „ Изгубените кодове на античните българи ” Александър Алексиев-Хофарт. Книгата ми съставлява синтез на ранните провокации на тематиката за античните българи, с времето тя стана и център на моите ползи, показа той. В нея съм се опитал да слага древнобългарското завещание в малко по-различен подтекст от това, което беше до неотдавна парадигма в българската просвета, ориентира ни създателят в посоката на своите размишления и изследвания.

На щанда могат да се видят и още две негови книги. „ Ние съществуваме от 20 години, поддържаме българските историци в техните проучвания, издаваме книги на всички европейски езици. Нашето предпочитание е българската история да стане притежание на целия свят - имаме към 200 книги на тази тематика, работим с водещи учени от Българска академия на науките, от Софийски университет, а в оформлението се стремим да реализираме равнището на най-хубавите в света ”, показа Димитър Димитров, шеф на издателство „ ТАНГРА ТанНакРа “. Той беше общителен да ни покаже най-хубавото от продукцията – неповторими карти, исторически атласи, правени от западно европейски, антични пътешественици, любопитно е, че издателството предлага и ненадминати мостри и на арабската картографска традиция. Забележителни книги за специфични случаи!
 От през днешния ден НДК е не просто панаир, а храм - стартира 45-ия Международен панаир на книгата От през днешния ден НДК е не просто панаир, а храм - стартира 45-ия Международен панаир на книгата / БГНЕС
За мен това е 30-то присъединяване, а с издателството - за 20-ти път и считам, че българинът чете повече, в сравнение с преди години, показа Наталия Петрова, основен редактор на издателство „ Книгомания ”. Ние сме насочени към издаване на енциклопедични книги, с високо полиграфическо качество - всичко при нас е в цвят, печатаме най-вече в Китай, вършим и доста ко-продукции с британски издателства, продължи тя. Но от две години започнахме да печатаме и в България. Издаваме биографии на известни родни персони, предлагаме пътеводители, произведения на български създатели, осведоми ни Петрова. От тази година започнахме поредност за известни персони – в нея включихме и одеве излязлата книга на Стефан Данаилов „ Романът на моя живот ”, която с нищо не се разграничава от реномираните западни издания, означи тя.

На техния щанд могат да се намерят и забавни произведения за завършения и пътувания - поредици, които доста се търсят от читателите. Както и любопитни кулинарни книги, доста заглавия от детската литература - все първокласни, цветни издания.

Тазгодишното издание на книжния панаир /панаир - май не е точната дума/, е същински еликсир за всички четящи и мислещи българи, които имат естествената нужда от четенето. Навик, който освен облагородява в тези комплицирани времена, само че и дава знание, което същински възвисява духа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР