Туитър прие изискване за назначаване на местен представител в Турция

Туитър прие изискване за назначаване на местен представител в Турция ...

Туитър назначава представител в Турция за повече местен конт...


Туитър прие изискване за назначаване на местен представител в Турция като част от нов закон за социалните медии, който влезе в сила през октомври 2020 г.

„Радващо е да видим, че Туитър ще изпълни задълженията на закона, без да прилагаме повече санкции, и няма да се наложи да намалим честотната лента на интернет трафика“, сподели в туит Омер Фатих Саян, турския заместник министър на транспорта и инфраструктурата.

След хода на Туитър не остана социална мрежа, която да не е назначила представител, освен Pinterest, отбеляза той.

Министърът каза, че представителите са важни за премахване на нарушенията на закона.

Турция поиска от платформите за социални медии, които са достъпни повече от 1 милион пъти дневно в страната, да назначат местни представители.

Миналата година Турция наложи глоба от 40 милиона турски лири ($ 5,43 милиона) на няколко платформи за социални медии, включително Фейсбук, Туитър и YouTube за неспазване на това изискване.

След това социалните мрежи решиха да се съобразят със закона и да назначат свои местни представители.

Турция щеше да ограничи честотната лента (достъпа) на платформите, които нарушават изискванията с до 90% и щеше да забрани на базираните в Турция фирми да пускат реклами върху тях.

От януари Турция започна да прилага забрани за рекламиране на турски фирми в Туитър, Periscope и Pinterest, но след отваряне на офис в Турция, всички санкции и ограничения ще отпаднат.

Гигантите в социалните медии, които назначат местни представители след санкциите, ще получат обратно 75% от глобата и нямат ограничения до интернет достъпа.

Като част от законодателството, социални медии трябва да отговорят на запитвания на правителството на турски език. Представителят ще носи юридическа отговорност при проблеми на компанията в Турция.

В рамките на 48 часа те трябва да изпълняват евентуални съдебни разпореждания за премахване на незаконно и спорно съдържание. Ако не изпълнят това, подлежат на санкции, съгласно закона. Противниците на закона твърдят, че това ще зачести упражняването на зензура и контрол на социалните медии в Турция.

Освен това законодателството изисква от социални медии да съхраняват данните на потребителите си от страната, на сървъри в Турция.

Източник: marica.bg