Tуит, уеб, поток и облак (на английски съответно: tweet, web,

...
Tуит, уеб, поток и облак (на английски съответно: tweet, web,
Коментари Харесай

В рамките на едно поколение някои думи смениха значението си

Tуит, уеб, поток и облак (на британски надлежно: tweet, web, cloud) в миналото може да са били използвани за изложение на дивата природа, само че в този момент те се употребяват най-вече за разказване на софтуерни понятия, съгласно новите езикови проучвания, написа Theguardian.com.
Проучване на неофициални диалози от последните няколко десетилетия открило, че подразбиращият се смисъл на някои общоприети думи във Англия съвсем напълно се е трансформирал в границите на едно потомство.
Значението на „ туит “ се промени най-драстично. Всички споменавания на думата през 90-те се отнасят за „ чуруликане “ и единствено едно на 100 през 2010 година резервира естествения смисъл, като всички останали използва се отнасят до изявления в едноименната обществена медия.
През 90-те години седем от 10 споменавания за „ уеб “ се отнасят за паяжина. През 2010 година от 10 споменавания на тази дума девет са със смисъла интернет. Всички споменавания  на думата „ стрийм “ през 90-те години се отнасят за поток, само че единствено 36% от използването на тази дума през 2010-а е в смисъл на течаща вода…
Значението на думи като „ клон “, „ мрежа “, „ нишки “, „ поле “ и „ облак “ (branch, net, fibre, field and cloud) също става най-вече с търговски или софтуерен уклон, написа изданието.
Д-р Роби Лав, помощник по филология от университета в Лийдс, провел изследването, е безапелационен, че сред 90-те години на предишния век и 2010-а, младежите изцяло са препрограмирали смислите на някои думи като „ ливада “, „ пикник “, „ сняг “, „ джунгла “, „ езерце “, „ планина “, „ почва “, „ канара “, „ птица “, „ градина “ и „ черупка “. (lawn, picnic, snow, jungle, pond, mountain, soil, rock, bird, garden and shell.)
Всеки четвърти родител, баба или дядо е мощно обезпокоен, че децата губят визия за действителните смисли на думите, означаващи естествени обекти и феномени.
Препоръките на лингвистите са децата да играят повече навън и да посочват това, което виждат към себе си, в това число и някои от учебните часове да се организират измежду природата. Анди Биър, също взел участие в лингвистичния план, споделя: „ Връзката с природата не е единствено игра на открито. Използвайте всичките си сетива интензивно, с цел да усетите живата природа. Съсредоточете се върху това по какъв начин есенната мъгла може да полепне върху косите ви, по какъв начин паяжината може да искри с росните капки върху нея. Да се наслаждавате на божествените багри на дивите цветя и на аромата, който те разпръскват. На дребните цветчета, поникнали сред плочките на настилките и измежду отпадъците през лятото. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР