Тучни зелени поляни, меки хълмове, чисти езера и приказни замъци.

...
Тучни зелени поляни, меки хълмове, чисти езера и приказни замъци.
Коментари Харесай

Кой ще бере ягодите на Острова, когато източноевропейците си тръгнат?

Тучни зелени поляни, меки хълмове, чисти езера и приказни крепости. За туристите това е обаянието на Шотландия. Сезонните служащи обаче не виждат тези прелести. Почти всички са от Източна Европа. Като сезонни служащи за седмица те изкарват към €300 - колкото е месечната заплата в България или Румъния.

Димитрий Йон към този момент 7 години идва да работи в Шотландия през лятото. Като жител на Европейски Съюз той може да влиза свободно в страната. Brexit ще постави завършек на всичко това. Фермерите също са обезпокоени от Brexit и считат, че политиците нехаят.

"Браншът разчита напълно на хора, идващи от Европейски Съюз. Без тях ще ни бъде доста, доста мъчно. Просто не знам по какъв начин ще вършим работата си ", изяснява пред DW фермерът Ангъс Портър. В неговата ягодова плантация работят 140 души и нито един от тях не е британец. Той мъчно намира искащи да работят на полето измежду локалните. Местните политици обаче гледат на нещата с друго око. Те считат, че могат да изпратят безработни шотландци да прибират реколтата от полето.

"Когато аз бях дете през ваканциите работих във плантация. Така си изкарвахме малко пари. При толкоз доста непознати служащи, всички тези гастарбайтери, локалните хора нямат тази опция ", упорства общинския консултант Рони Проктър. Истината е обаче, че надали локалните ще са съгласни да живеят в резервоар, да стават в 5 сутринта, счита Димитри.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР