Туберкулозната болница във Варна с призив, гражданите – да изпратят

...
Туберкулозната болница във Варна с призив, гражданите – да изпратят
Коментари Харесай

Белодробната болница във Варна пред финансов колапс


Туберкулозната болница във Варна с апел, жителите – да изпратят имейли до Общинския съвет, с които да помолят за средства за нея. В bTV Новините към този момент сме ви разказвали за казуса на единствената по рода си болница в Североизточна България, в която личният състав работи без заплати месеци наред. Помощ обаче няма, а институциите си трансферират топката.

В болничното заведение работят 25 души, главно пенсионери.

За последните 12 месеца хората са получили тъкмо 2 заплати.

" Досега седяхме поради самите пациенти, тъй като по този начин или другояче ние сме давали клетва, не можем да ги оставим на произвола. Но в края на краищата, никой не ни заплаща тока, водата, и ние сме хора ", сподели основната сестра Йорданка Славова.

Д-р Русева, единственият пулмолог, в този момент излиза в отпуск и споделя, че може и да не се върне.

" Просто е обидно. Просяци! Много ни писна, да, доста ни писна ", показа доктор Нина Русева.

Общинската болница се финансира със дотация от Министерството – към 300 000 на година. Дълговете са два пъти повече. През последното десетилетие ситуацията се кърпеше с финансова помощ от Общинския съвет, само че за предходната и за тази година такава няма.

" И не желаят да беседват с мен. В края на краищата болничното заведение не е моя ", съобщи доцент доктор Христо Ганчев, шеф на СБАЛПФЗ – Варна.

В позиция до bTV ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов разгласи, че от 6 години насам има решение на съвета за разпродажба на болничното заведение, само че няма единодушие за това от министерството.

За това прикани страната да си влезе във функционалностите – или да даде единодушието си за преустановяване на активността, или да обезпечи нужните финансови средства, тъй като по закон Община Варна няма право да финансира болница.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР