Туберкулозата е лечима, но е нужно търпение. Това коментира д-р

...
Туберкулозата е лечима, но е нужно търпение. Това коментира д-р
Коментари Харесай

Туберкулозата: Най-характерните симптоми и за какво трябва да се внимава

Туберкулозата е лечима, само че е нужно самообладание. Това разяснява доктор Ирена Коцева от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Плевен във връзка Световния ден за битка с туберкулозата, който се отбелязва през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Понякога заболяването може да се развие неусетно .

През този " прикрит интервал " болестта прониква в огромен брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите заболели също са източник на болест и те могат да заразят други.

Установено е, че за една година болен може да болести 20 души, в случай че не се лекува ", акцентира доктор Коцева.

Тя е безапелационна, че даже когато пациентът се почувства добре скоро след началото на лекуването, в никакъв случай не би трябвало своеволно да приключи постоянното приемане на медикаментите, а да приключи целия курс на лекуване според конкретизираните периоди.

" Прекъсването на лекуването може да докара до обновяване на инфекцията, нараснал риск за заразяване на околните хора

към пациента и, което е най-опасно - прекосяване на туберкулозата в по-тежки, резистентни форми, които не се повлияват от нормалните медикаменти ", изясни доктор Коцева.

Тя уточни и някои от най-характерните признаци на туберкулозата
кашлица, която продължава повече от три седмици,храчки, изключително когато в тях се появи кръв,повишена температура,нощно изпотяване,болки в гърдите, засилващи се при дишане и кашлица,отпадналост и изтощение,безапетитие,отслабване на тегло.
На 24 март 1882 година, доктор Роберт Кох обществено показва пред Берлинското физиологично сдружение своята забележителна лекция " За туберкулозата ".

Този ден се приема за дата на откриването на причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. През 1982 година, в чест на 100 години от откритието, Световната здравна организация и Международният съюз против туберкулозата и белодробните заболявания оферират 24 март да бъде разгласен за Световен ден за битка с туберкулозата. 

Тази година мотото на акцията, провеждана обичайно от Министерството на здравеопазването във връзка международния ден, е " Да! Ние можем да спрем туберкулозата! ".

Туберкулозата разговорно е наричана също и „ Жълтата гостенка “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР