Цялото ръководство на Софийската районна прокуратура подаде оставкиднес. Молби за

...
Цялото ръководство на Софийската районна прокуратура подаде оставкиднес. Молби за
Коментари Харесай

Районният прокурор на София и заместниците й подадоха оставки

Цялото управление на Софийската районна прокуратура подаде оставкиднес. Молби за овакантяване в Прокурорската гилдия към Висшия съделбен съвет са подали Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев и районният обвинител Невена Зартова.

До развръзката се стигна, откакто преди няколко дни и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов разпореди инспекция на всички преписки, в които се загатва името на показно разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса, спряган за дилър на въздействие в правосъдната система. Сарафов тогава разгласи, че в обвиняването е работила „ шпицкоманда “ и, че профилираният отдел в Софийската районна прокуратура е поемал каузи от прокурори, които напълно съзнателно са си работили по тях.

При подаване на оставките си заместниците на Зартова показват, че изрично се разграничават от дейностите на административния началник на СРП Невена Зартова и поддържат „ напълно напъните “ на и.ф. основния прокурор за промени в прокуратурата ".

От своя страна Зартова показва, че подава оставката си, тъй като сътрудниците й от СРП заслужават да работят в естествена конюнктура. Уточнява и, че по време на мандата й върху прокурорите от СРП не е упражняван напън да вземат решение каузи по определн метод, не са се бавили производства и не било истина, че управлението на СРП е изземвало преписки, свързани с Нотариуса.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 година до сегашния миг са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по коитое бил страна - обвинен, жалбоподател, очевидец и други

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са по отношение на осъществявани от Мартин Божанов измами с недвижими парцели. Сред преписките в СРП има и такава, която е била обект на висок публичен интерес по отношение на журналистическо следствие, по която е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане.

След разстреля на Божанов, и.ф. основният прокурор уточни, че уличното правораздаване е изпреварило държавното обвиняване. Прокуратурата е щяла да повдигне обвиняване на Божанов, само че той е бил погубен. Разбра се, че посоченият за дилър на въздействие в правосъдната система Божанов е разследван, с изключение на за имотни измами и за оказване на напън над магистрати по цивилен и наказателни каузи. Стана ясно и, че е съдържтел на частен клуб за дискретни срещи с магистрати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР