Цялото изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова по време

...
Цялото изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова по време
Коментари Харесай

Нинова за пенсиите: Нека този парламент бъде запомнен с едно смислено решение

Цялото изявление на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата за преизчисляване на пенсиите в Народното събрание през днешния ден: 

За нас от Българска социалистическа партия най-големият проблем в България е бедността и неравенствата, и главната ни  цел е да ги понижаваме. Уви, след рецесията, те, освен че не понижават, а се усилват. Официалните данни на Българска народна банка и на Национален статистически институт сочат, че даже и по време на рецесията, всеки ден в България се е раждал по един нов милионер. А половин милион българи са си изтеглили спестяванията до 1 000 лева Ето ви го доказателството за увеличаващата се беднотия и неравенства. Когато се огледа рационално и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази беднотия и неравенствата, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-много, и младите фамилии.

Ето за какво ние настойчиво, поредно, а и в този момент, след рецесията, още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите. Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение – тъй като го внасяме за пети пъти. Всяка година от предходния парламент, когато се гледа бюджета, ние внасяме различен бюджет на Национален осигурителен институт и различен Държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме пресметнали и предложили преизчисляване на пенсиите. За нас не е значимо дали има или няма избори. Ние имаме приоритет – бедността и мизерията на хората на възрастните хора. Втори мотив за какво това не е популизъм и за какво не е предизборно – тъй като сме единствените, които към този момент сме го правили. През 2008 година са преизчислявани пенсиите по метода, по който предлагаме и в този момент. И отново не е било съобразено с избори.   И в този момент причините на тези, които в залата казвате „ не “. Най-възпитано ще го дефинира като несериозно. Първият мотив, който чухме – нямало мнения на Национален статистически институт, Тристранния съвет и така нататък Уважаеми бюджетари от „ Демократична България “, по това предложение, което е внасяно пет пъти, има пет пъти събирани мнения на всички виновни институции, които би трябвало да си дадат мнението.

И пет пъти тази полемика е водена и в пленарна зала, и в Тристранния съвет, и в Бюджетна комисия. Ако ви беше забавно, можеше да прочетете тези мнения. Така че този мотив го оставяме настрани. Вторият мотив – би трябвало актуализация на бюджета. Разбира се, ясно е, че това не може да стане без актуализация на бюджета. Питам ръководителя на Бюджетната комисия Георги Ганев за какво предлагането за решение на Народното събрание, с което да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета, стои някъде във вашите чекмеджета и не вижда бял ден? Защо ви е нужно ново държавно управление, с цел да има актуализация на бюджета? Ако това предложение на Българска социалистическа партия беше гласувано и признато, в този момент тук трябваше да е Борисов и да изяснява за актуализацията на бюджета и по какъв начин ще заплати пенсиите. Кой го избави от това? Най-малкото „ Демократична България “, тъй като не го внесе ръководителят в комисията. А пък другояче щяхме да забележим кой по какъв начин гласоподава в зала. Извинете, само че това към този момент не знам по какъв начин да го дефинира. Сериозен човек, специалист, бюджетар, ръководител на комисия, да каже, че ще гласоподава 1,250 милиарда лева, единствено тъй като го е боязън от „ пердах от тъщата “, демонстрира нивото на този парламент.

И този мотив го оставям настрани. Уважаеми сътрудници най-много от „ Демократична България “, тъй като вие бяхте най- остри към нашето предложение, нападнахте ни с думи за популизъм и предизборна пропаганда. Само че аз желая да напомня обстоятелства – когато внасяхме същото предложение преди години, вие бяхте част от държавното управление на Борисов и гласувахте срещу него. Тук – в залата. Не го вършим предизборно, правихме го тогава и вие като част от обединението с ГЕРБ, гласувахте срещу. Така че бъдете почтени и откровени с хората за какво сте срещу. И в този момент най-важният въпрос – от кое място пари. Защото аргументът нормално е, че няма пари. Пари за всичко има, значимо е кой политик и коя партия какви цели си слага. Ето наше предложение за генезис на пари за пенсии. В „ Сребърния фонд “ има 3 милиарда и 3 млн. лева, които са единствено за пенсии. Този фонд беше основан от Българска социалистическа партия целево – в него да се събират средства от концесии и от приватизации единствено за пенсии, за нищо друго.  Какво прави ГЕРБ със „ Сребърния фонд “? Държи го в Резерва, с цел да регистрира на хартия, че Резервът е висок.

Държат го в Резерва, с цел да се хвалят с финансова непоклатимост и висока стойност на Резерва, въобразявайки си, че по този метод ще дойдат огромни вложения. Не, не идват вложения. А за какво тези пари не се употребяват за пенсии? Втори източник на средства – чух, че един от сътрудниците от „ Демократична България “ повтаря наша теза, че в България годишно се крадат 10 милиарда лева от досегашното държавно управление. Тогава хайде да създадем по този начин, че тези обири да спрат и ето ви, не по един милиард за пенсии, а три за пенсии и за доста други неща. Има ли воля това да се случи – да се направи проверка до дъно на ръководството на ГЕРБ, да се спрат тези течове и обири и да се насочат там, където е належащо, с грижа за хората? Трети вид – дано да се отделят от Национален осигурителен институт обществените заплащания, както предлага господин Адемов, да се поемат от бюджета. Има рационални решения, значимо е дали има рационална воля. Защото, когато искаш да направиш нещо, намираш решения. Когато не искаш, намираш оправдания.

Ние желаеме поредно, кардинално, устойчиво и неотстъпчиво преизчисляване на пенсиите, тъй като възрастните хора, майки и татковци, не могат да живеят повече по този начин. Уважаеми сътрудници, на финала сме на този парламент. За един месец работа не сме приели нито един закон, с изключение на Изборния кодекс. Нито един закон в употребява на хората, в чийто интерес в първия ден тук се клехме, че ще работим. И за един месец – нищо. Какво приказва това – че си гледате партийния и персоналния интерес – дано приемем Изборния кодекс и да отиваме на избори. А тези хора с 300 лева пенсии? А младите фамилии, останали без работа в рецесията? А бизнесите и дребните предприятия, които банкрутират? Ще чакат. Обръщам се към вас, че през днешния ден е последният ден, в който можем да изправим това. И да бъде запомнен този парламент, въпреки краткотраен, с едно свястно решение. Има време да се одобри и на първо, и на второ четене, стига да има воля. Нашата е налице, законът е пред вас, чакаме гласуването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР