Цялостно пребоядисване предстои да бъде направено във вътрешността на свищовския

...
Цялостно пребоядисване предстои да бъде направено във вътрешността на свищовския
Коментари Харесай

Ремонтират емблематичната за Свищов църква „Св. Троица“

Цялостно пребоядисване следва да бъде направено навътре в свищовския храм „ Св. Троица “. Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев посочи, че средствата за ремонтите са обезпечени взаимно от община Свищов, Великотърновската света митрополия и Комисията по вероизповедания към Министерски съвет. В обновяването на храма ще бъдат вложени към 50 000 лв.. Предстои цялостно пребоядисване, ободряване на стените и таваните, както и създаване на поставка за фрески, която ще подсигурява задържане на цветовете и предотвратяване на тяхното избеляване.

„ За страдание средствата няма да стигнат за реституция на стенописите на храма, само че и това което следва да бъде направено, не е малко, тъй като стените са опушени. Такъв ремонт не е юридически от доста години. Очаква се дейностите да приключат през октомври“, изясни Генчев.

Храмът „ Св. Троица “ е емблематичен за Свищов. Той е дело на занаятчия Колю Фичето, а богатата 150-годишна история на храма пази мемоари от визитата на Негово Императорско Величество Цар Александър II през 1877 година, след Освобождението на Свищов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР