Цялостният ваксинационен процес в България е проблем, но и в

...
Цялостният ваксинационен процес в България е проблем, но и в
Коментари Харесай

Лекар: Недоверието във ваксините се увеличава, а така се понижава колективният имунитет на българите

Цялостният имунизационен развой в България е проблем, само че и в целия Европейски съюз. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ доцент доктор Йорданка Узунова, шеф на Клиниката по педиатрия в Университетска болница „ Лозенец “.

Според лекаря възходящият брой на случаи от заболели от морбили е проблем, само че за болестта от дълго време има ваксина. Тази ваксина покачва имунитета, който е освен самостоятелен, а и групов.
Този групов имунитет, с цел да може да се сътвори в обществото, имунизационното покритие би трябвало да бъде над 95% измежду популацията. Когато този % падне, пада и груповият имунитет. Така вероятността за експлоадиране на местни гърмежи от морбили или епидемии в страната се усилва.
Доц. доктор Йорданка Узунова изясни, че в страната ни имунизацията против морбили се прави в повторен дозов режим, като първата доза се слага на 13-месечни бебета, а втората доза – на 12 години. Проблемът през последните години, само че освен с имунизацията против морбили, а и с други инфекциозни болести е, че имунизационното покритие пада.

Още след 1999 година имунизационното покритие пада, а се усилва недоверието във имунизациите. За първото полугодие на предходната година статистиката на Министерство на здравеопазването демонстрира покритие от към 83-84%, което е ужасяващо, разяснява още лекарят.

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР