„Цялостният проблем е, че трябва сериозна реформа в експертизите, но

...
„Цялостният проблем е, че трябва сериозна реформа в експертизите, но
Коментари Харесай

Ковачева: Необходима е спешна промяна в закона за ТЕЛК-решенията, които изтичат от 1 април

„ Цялостният проблем е, че би трябвало сериозна промяна в експертизите, само че тук въпросът е незабавен. Необходима е незабавна смяна в закона, който да се даде гратисен интервал от 3 месеца за ТЕЛК-овите решения “. Това съобщи пред Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева във връзка основаната парадоксална обстановка, при която хора с ТЕЛК-решения, издадени от 1 април, когато беше анулирана изключителната епидемиологична конюнктура, остават без пенсии и всички други права.

„ ТЕЛК-овете, които изтичат до 31 март, автоматизирано се не престават до три месеца. За тези, които изтичат от 1 април, когато беше анулирана изключителната епидемиологична конюнктура, решение няма. Тези хора се намират в обстановка все едно нямат инвалидна пенсия “, сподели омбудсманът.

Тя увери, че е уведомила здравното и общественото министерство, с цел да може и ТЕЛК-решенията на тези хора да се удължат.
Диана Ковачева посочи, че по тематиката за експертизите и ТЕЛК-овете би трябвало да се работи доста, тъй като това е незабавна тематика.

„ Хората няма по какъв начин да живеят без пари, обжалванията траят ужасно дълго време и отново могат да се окажат в обстановка, която е оспорена. Веднага след празниците казусът с ТЕЛК-овете да бъде решен “, прикани тя.

Ковачева сподели, че е получила десетки тъжби от хора, останали без годен ТЕЛК, а най-ранните дати, които се дават сега за явяване пред ТЕЛК и продължение на решенията, са в края на май месец.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР