Цялата церемония приключи за минути. Финала сложи химнът на България

...
Цялата церемония приключи за минути. Финала сложи химнът на България
Коментари Харесай

Рекордно кратка церемония и без дебати: Служебният кабинет положи клетва

Цялата гала завърши за минути. Финала постави химнът на България и на Европейския съюз. 

Следва гала по последователност в изпълнителната власт ще се състои през днешния ден в Министерския съвет, оповестиха от държавната пресслужба. Тя ще бъде в Гранитната зала. Предвидено е церемонията да стартира, откакто членовете на служебния кабинет положат клетва в Народното събрание. След нея в Министерски съвет ще последват церемонии по предаване на властта и в министерствата.

Димитър Главчев предложи плана на конструкция и състав на длъжностен кабинет на 5 април в постройката на президентството в наличието на президента Румен Радев и представители на парламентарно показани политически сили, които бяха там за съвещания.

Във вторник сутринта ще издам три указа - за служебното държавно управление, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни - " две в едно ", изясни тогава президентът.

Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период, напомня Българска телеграфна агенция.

След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка (БНБ), ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

След като нито един от трите мандата за сформиране на държавно управление не беше изпълнен, предстоят предварителни парламентарни избори.

След консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначение на длъжностен министър председател, президентът дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР