Цялата държава се тресе от скандала НАПлийк. Личните данни на

...
Цялата държава се тресе от скандала НАПлийк. Личните данни на
Коментари Харесай

Само във Фрог: Комисията за защита на личните данни от 5 дни проверява сигурността на сайта си

Цялата страна се тресе от абсурда НАПлийк. Личните данни на над 5 милиона физически и юридически лица са качени онлайн и разпратени до медии у нас. Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) мълчи. Запитахме се за какво? Оказва се, че от петък предходната седмица се прави инспекция на сигурността на уеб страницата им.
На брифинг след свикания по неотложност съвет за сигурност финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че имали период от 72 часа да осведомят Комисията за отбрана на персоналните данни за теча на информация. Чак по-късно можело да се чака мнение от нея.

Фрог реши да види какво се случва с тази комисия и за какво досега няма никаква реакция от нейна страна. Логично е да знаят какво се случва в държавта, в случай че не от Горанов, то най-малко от медиите. Оказа се, че последната информация на уеб страницата й е от петък предходната седмица. В нея се изрича признателност, че са я уведомили, че данните, събирани от нея са уязвими от хакерски офанзиви. От тогава до в този момент „ Комисията извърши одит на осведомителната сигурност на уеб страницата “.

Даваме си сметка, че към този момент пет дни (допускаме, че при сходна опасност се работи непрекъснато, събота и неделя, а в случай че не се работи - тежко ни и горко) няма информация за справяне с казуса в КЗЛД. Това поражда подозрения, че не е хакнат единствено Национална агенция за приходите. Колко ли институции ще се окажат уязвими?

Независимо от къде идва офанзивата, от ден на ден се насажда убеждението, че ръководещите вместо да ни осведомят крият какво се случва.

Ето какво гласи последното известие на КЗЛД:

КЗЛД благодари за подаден сигнал по отношение на осведомителната сигурност
12.07.2019

По подадена от Bivol.bg (Биволъ) информация и след осъществяване на съответна инспекция, се откри, че съществува техническа опция за достъп до информация, която е подавана до Комисията под формата на тъжби, сигнали и запитвания. КЗЛД благодари на Bivol.bg за сигнала, вследствие на който Комисията извърши одит на осведомителната сигурност на уеб страницата. КЗЛД ще предприеме всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността на информацията, която жителите ѝ дават и се извинява за възможните усложнения, които ще изпитат краткотрайно по отношение на подаването на тъжби, сигнали и въпроси до институцията.

До цялостното и обезпечено възобновяване на сигурността на подаваната през уеб страницата информация, тъжби, сигнали и запитвания могат да бъдат подавани по някой от следните способи:

1. Лично, на книжен притежател – в деловодството на КЗЛД на адрес: гр. София 1592, бул. „ Проф. Цветан Лазаров” № 2 (вижте местоположението на КЗЛД);
2. С писмо на адрес: гр. София 1592, бул. „ Проф. Цветан Лазаров” № 2, Комисия за отбрана на персоналните данни;
3. По факс – 029153525;
4. На e-mail: [email protected]
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР