Цяла серия от нередности са били открити при обществената поръчка

...
Цяла серия от нередности са били открити при обществената поръчка
Коментари Харесай

Тежки нарушения и скандални обществени поръчки в Тотализатора

Цяла серия от нередности са били открити при публичната поръчка за образуване на събития за потребностите на Българския състезателен тотализатор, оповестява Tribune.bg като се базира на свои източници.
 
Например не е бил юридически прелиминарен разбор за установяване на прогнозната стойност на поръчката, по тази причина се наложило да се дефинира на база оптимално допустимото по Закон за обществените поръчки за този тип поръчки. Също по този начин не e била изискана банкова гаранция за положително осъществяване, което единствено по себе си е брутално нарушаване на закона. Ако деликатно се прочете контракта, се виждало, че липсва механизъм за надзор и съгласуваност на осъществяването.
 
Остойностяването на обособени събития също било на очевидно нереално повишени цени. Участието в Sofia Summer Fest да вземем за пример коствало 192 000 лв.. Събитие на Плаж " Бургас-Север " пък е остойностено на 144 300 лева
 
Справка за разноските за същите събития при предходното управление показвали, че тогава за същото е платено десетократно по-малко.
 
" Да, има инфлация, само че тя не дава отговор на този голям растеж в цените. По контракта има платени близо 200 хиляди лева задатък, а в деловодството на Тотализатора няма и диря от отчетни документи по осъществяването на тези поръчки ", твърди източникът на медията.
 
Любопитен подробност е, че е адвокатското сдружение " Йонев и Канчелов " (с което Тотализаторът към този момент има контракт за правно обслужване) обратно в годините са били пълномощници и на фирмата-изпълнител на въпросния съгласно план – " Стек и Вино " ООД. " Тази поръчка си плаче за прокурорско следствие ", твърди осведоменият.
 
Другият образец за опорочена поръчка в изключително огромни размери била тази за реклама в столичното метро. Мнението на доста специалисти по реклама и маркетинг е, че тези контракти действително не носят никаква добавена стойност на Тотализатора - даже и да бяха пуснати гратис. За добра оферта обаче в тази ситуация не може да става и дума - договорът за е внушителните съвсем 2 млн.  лева. Конкурс, естествено, няма и всичко е минало с непосредствено договаряне.
 
Отново липсва и разбор за установяване на цената на поръчката - единствено неподплатени с нищо отчетни документи по усвоените близо 800 хиляди лв. задатъци.
 
И в случай че самата договорка не е изпипана добре законово, то клаузата за преустановяване била сложна и неизгодна, предизвестието е три месеца и не могат да бъдат пипнати при никакви условия в първите 6 месеца.
Нарушения и неспазване на Закона на публичните поръчки имало в съвсем всичко написано от управлението, назначено от Василев. Освен в при поръчките обаче " особености " имало и в други аспекти на ръководството му.
 
След сполучливия избор на съмнение към държавното управление били подписани спомагателни съглашения с избрани чиновници (само назначените по времето на Радостин Василев, схваща се). В тези съглашения се определяло, че в случай че съответните хора бъдат уволнени, им се дължат шест месечни хонорари. Това би представлявало сериозен финансов запас в ущърб на Тотализатора.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР