Цяла Европа ви дължи голяма благодарност за всичко, което направихте

...
Цяла Европа ви дължи голяма благодарност за всичко, което направихте
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в Украйна: Вие сте европейци

Цяла Европа ви дължи огромна признателност за всичко, което направихте от началото на тази жестока война, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в тирада пред Върховната рада в Киев.

" Борите се освен за вашата независимост, народна власт и бъдеще, само че и за нашите. Борите се за Европа " , сподели тя, след което благодари и на украински.

Видео от речта на Фон дер Лайен бе публикувано от специфичен делегат на Европейския нюзрум до членуващите в него новинарски организации.

Председателката на Европейска комисия изрече самопризнание за " невероятната законодателна активност ", която украинският парламент е приключил, до момента в който Украйна " води екзистенциална война ".

Тя сподели, че наказателните ограничения в 12-ия санкционен пакет против Русия, който ще бъде разгласен идната седмица , ще включват лист с до 100 физически лица, нови забрани за импорт и експорт, стягане на тавана върху цените на петрола и строги ограничения против компании от трети страни, които заобикалят глобите.

" Твърде дълго мнозина в Европа смятаха, че можем да търгуваме с Русия и да я интегрираме в европейската сигурност, само че това не проработи. И няма да проработи, до момента в който дейностите на Русия са ръководени от заблудени фантазии за империя ", съобщи тя.

Президентът на Украйна прикани поддръжката на Европа и други сътрудници в отбранителната и финансовата сфера против съветската експанзия да продължи.

" Русия би трябвало да види, че светът не отстъпва от отбраната на свободата и интернационалното право " , сподели Зеленски.

" Народът на Украйна няма за какво да се учи да бъде европейски. Вие сте европейци " , сподели Фон дер Лайен под бурните овации на депутатите от Радата. Тя поздрави украинските институции за работата им по рекомендациите на Европейска комисия за кандидатурата на Украйна за участие в Европейския съюз. Фон дер Лайен назова " невероятни и удивителни " направените от Украйна промени и даде за образец конституционната промяна в правораздаването, антикорупционната стратегия, напредъка в битката с прането на пари и напредъка по въпроса с правата на малцинствата.

Визитата на Урсула фон дер Лайен в Киев се реализира в исторически миг, когато се чака политическо решение за началото на договаряния за участие на Украйна в Европейския съюз.

" Това решение ще има повратна роля в историята освен на Украйна, само че също по този начин и на цяла Европа " , съобщи през днешния ден на обща конференция украинският президент Володимир Зеленски.

We will continue to support and promote a just and lasting peace for Ukraine.

Our support is unshakable.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Зеленски изрази убеденост, че такива договаряния ще стартират. Според него това ще значи, че " няма да има повече сиви геополитически зони в Европа ".

" Второ, ще обезпечи напредък за Украйна и всички европейски страни и, трето, подсигуряваме на нашата страна и на украинския народ действителна икономическа и обществена сигурност ", добави той.

Фон дер Лайен посочи, че Украйна е постигнала отличен прогрес и това ще бъде отразено идната седмица в отчета на Европейска комисия за разширението на Европейски Съюз.

" Искам да ви кажа какъв брой съм впечатлена от промените, които извършихте посред войната " , сподели тя и даде за образец промените в правосъдната система, намаляването на въздействието на олигарсите и битката с прането на пари. " Това е резултат от усилена работа ", сподели Фон дер Лайен, която похвали и икономическата рационализация на източноевропейската страна.

По думите ѝ поддръжката на Европейски Съюз за Украйна досега възлиза на съвсем 83 милиарда евро. Tя добави, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с настоящите потребности. Затова Европейска комисия е предложила на страните членки спомагателна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

Зеленски акцентира, че даже в разгара на войната Украйна не стопира с нужните за еврочленството промени и даде обещание да бъдат изпълнени всички рекомендации на Европейска комисия, включително в областта на върховенството на закона, отбраната на човешките права, повече бистрота на държавните институции и подсилване на системата за битка с корупцията.

I am glad to host in Kyiv as Ukraine proceeds on its path to opening EU accession talks.

Even in the midst of a total war, Ukraine is committed to reform. We clearly understand that every country's EU membership is a recognition of its institutional progress.…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Президентът Володимир Зеленски отхвърли, че войната на Украйна с Русия е стигнала до " задънена улица ", отхвърляйки догатките, че западните водачи лобират за мирни договаряния.

" Мина време, хората са изтощени... Но това не е задънена улица " , сподели Зеленски на конференцията.

Украинският водач също по този начин отхвърли концепцията, че западните страни оказват напън върху него да стартира договаряния с Русия, на фона на известията, че чиновници на Съединени американски щати и Европейски Съюз са говорили с Киев по какъв начин да се стигне до такива договаряния.

" Никой от нашите сътрудници не ни притиска да седнем с Русия, да приказваме с нея и да ѝѝ дадем нещо " , сподели той.

Председателката на Европейската комисия дойде по-рано с трен в украинската столица Киев.  Тя бе посрещната от украинския президент Володимир Зеленски.  Двамата раздадоха оценки на чиновници на украинските железници, които играят ролята на взаимозависимост сред Европа и Украйна.

Good to be back in Kyiv for my 6th war time visit.

I’m here to discuss Ukraine’s accession path to the EU.

The EU’s financial support to rebuild Ukraine as a modern, prosperous democracy.

And how we will continue to make Russia pay for its war of aggression.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
" Украйна може да бъде горда със чиновниците на железниците си, защото те работят в извънредно сложни условия ",   посочи Фон дер Лайен на церемонията по връчването на оценките.  " Искам да ви благодаря за професионализма ви ", сподели още председателката на Европейската комисия.  

Dear President, we are impressed by the reforms Ukraine has made in the midst of a war.

I am confident that you can complete the outstanding reforms very soon.

If this happens, Ukraine can reach its ambitious goal.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР