Цял континент като на длан - това приключение предлага паркът

...
Цял континент като на длан - това приключение предлага паркът
Коментари Харесай

Как да обиколим Европа само за няколко часа?

Цял континент като на длан - това премеждие предлага паркът „ Мини Европа " в Брюксел. Срещу по-малко от 13 евро и няколко часова разходка човек може да прегледа над 350 известни забележителности от Европа.

Уникалният парк на процедура е един трогателен и прегледен урок по география. Идеята се заражда преди близо 30 години - първата миниатюра се появява още през 1989 година А с разширението на Европейския съюз ( ЕС) през годините броят на макетите, всички направени в мащаб 1:25, самоуверено нараства.

„ Малката Европа " е ситуирана в подножието на Атомиума - гигантският модел на молекулата на желязото, проектирана от белгийски инженер за Световното ревю през 1958 година

Изборът кои забележителни архитектурни монументи на страните да бъдат показани се прави от локални специалисти на изкуството. При избора си екипите се управляват от няколко фактора. Моделите би трябвало да показват археологическа забележителност от съответната страна, да се отличават национално, само че и да показват нещо европейско.

Така Англия е показана със постройката на Народното събрание и 4-метров модел на Биг Бен в Лондон, Германия пък демонстрира рухването на Берлинската стена.

За своя визитка Полша е избрала корабостроителницата в Гданск с паметника на Солидарността, Испания - минимодел на Плаза дел Торо - арената за корида.

Изборът на Италия е наклонената кула в Пиза, както и модел на част от Венеция. Швеция пък демонстрира остарялото кметство на Стокхолм.

В парка, несъмнено, може да се види и България. Страната ни в началото предложила да бъде изработен макет на храм-паметник „ Свети Александър Невски ".

Белгийска комисия специалисти обаче решила, че моделът е по-скоро в съветски жанр, по тази причина изборът паднал върху миниатюра на Рилския манастир.

Любопитно е, че признакът на България, открит публично през май 2008 година от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов, е първият православен храм в сбирката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР