Цял живот писателят Ричард Бах и героят му Джонатан Ливгингстън

...
Цял живот писателят Ричард Бах и героят му Джонатан Ливгингстън
Коментари Харесай

Ричард Бах, Чайката и уроците им по летене

Цял живот писателят Ричард Бах и героят му Джонатан Ливгингстън взимат и преподава уроци по хвърчене на десетки милиони, в директен и в метафоричен смисъл. На 23 юни Бах навърши 87 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Една вечер през 1959 година някогашният водач на военновъздушните сили на Съединените щати Ричард Бах се прибира при жена си Бет в Лонг Бийч. Той преди малко се е уволнил от армията. след което работи като чертожник, куриер и написа публикации за списание Flying.

Следва миг, който ще промени живота му окончателно, а по-късно - и живота на мнозина. Бах споделя, че чува глас зад себе си да споделя: " Джонатан Ливингстън Чайката ". Обръща се и открива, че там няма никой.

Ричард бърза да се прибере в жилището си, изплашен, а когато сяда на бюрото си, пред очите му минава пълнометражен пъстър филм за историята на Чайката. Ричард записва видяното толкоз бързо, колкото съумява. Филмът ненадейно стопира по средата. Ричард прибира ръкописа си в чекмеджето, където лежи през идващите осем години.

Студената война връща Ричард Бах на дейна работа и той прекарва една година във Франция (1962-1963 г.), летейки на F-84 в очакване Студената война да се разгори. Освен че става капитан, в този интервал той написа и разгласява книгата " Странник на земята ", която се радва на триумф измежду критиците.

След завръщането си от Франция Бах заменя изтребителите за антични биплани и работи като редактор за списание Flying в Манхатън, а по-късно и в Бевърли Хилс.

Барнстормингът става новата фикс идея на Ричард и идващите му две книги са отдадени на това. Това е шоу в което водачи извършват самостоятелни или групови трикове, в които демонстрират майсторството си в небето и смразяват сърцата на феновете на земята.
 Как се ражда “Феята от захарницата ” и какво следва за авторката Катя Антонова  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Към края на 60-те Бах изтупва от прахта ръкописа на " Джонатан Ливингстън Чайката ". Дописва го и се пробва да го разгласява. Но получава 19 отхвърли. Книгата е оповестена от Macmillan през 1970 година Първоначално илюстрирана с черно-бели фотографии на Ръсел Мансън, тя се таргетира като детска брошура за летенето.

Първият тираж от 7500 екземпляра се разпродава бързо, без никаква реклама. Следват още осем следващи тиража. През 90-те години на ХХ век списание People пресмята, че " Джонатан Ливингстън Чайката " е продадена допълнително от 30 милиона екземпляра.

Книгата споделя за млада чайка, която желае да лети по-високо, по-далече, по-красиво от ятото, което няма друга цел в живота си, с изключение на да се бие за риба и за власт до рибарските лодки.

" - Защо, Джон, за какво? - попита го майка му. - Защо ти е толкоз мъчно да бъдеш като останалите птици от ятото? Защо не оставиш ниското хвърчене на пеликаните и албатросите? Защо не ядеш, синко? Станал си единствено пера и кости!

- Нищо, че съм единствено пера и кости, мамо. Просто желая да схвана какво мога да върша във въздуха и какво не мога. Просто желая да знам. "

" Чайката вижда най-далеч, когато лети най-високо ", споделя Джонатан Ливингстън, а книгата се появява тъкмо когато Ню Ейдж философията и и дзен-будизмът набират известност.

Книгата споделя за човешкото самоусъвършенстване и блян към свободата. Героят на Бах споделя, че право на чайката е да лети, че свободата е самата природа на нейното битие, че каквото и да пречи на тази независимост, то би трябвало да бъде отхвърлено, без значение дали е бит, фатализъм или каквото и да било друго ограничаване.

Точно подобен е и животът на Ричард Бах. Цял живот той самичък взима и преподава уроци по хвърчене на десетки милиони. Точно, както неговата " суперчайка " изследва до къде може да стигнат свободата и самоусъвършенстването на полета в небето. И в директен, и в метафоричен смисъл. Так да вземем за пример той оцелява при авиокатастрофа през 2012 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР